Na zalogi

Aromatrip® JANEŽ zvezdasti – BIO eterično olje 15 ml

14.95

Eterično olje zvezdasti janež so uporabljali že v tradicionalni kitajski medicini. Verjeli so da pomaga pri težavah z dihali, pri motnjah spanja, uporabljali so ga kot pomoč pri prebavi, bolečinah v mišicah in slabem zadahu, nepogrešljiv pa je bil tudi za izboljšanje okusa številnim jedem.

Šifra: 3830013770860 Kategorija: Oznaki: ,

JANEŽ zvezdasti ekološko eterično olje

Primerno za uživanje – BIO arome.

Eterično olje zvezdastega janeža ima značilen močan vonj in zanimivo aromo, zato so ga že včasih uporabljali za izboljšanje okusa hrane in za odišavljanje oblačil.

Eterično olje janeža je bilo tako v zgodovini kot tudi danes, zelo cenjeno. Ima namreč mnoge blagodejne lastnosti za naše počutje. Deluje antiseptično, pomaga pri prebavi, pri odpravljanju krčev in živčnosti, pri bolečinah v mišicah, uporablja se za inhalacije pri prehladih, pa tudi pri slabem zadahu.

V aromaterapiji ugodno vpliva na čustveno ravnotežje, pomaga pri motnjah spanca, nekaterih težavah ki spremljajo menopavzo, pomirja in ustvarja optimizem.  

Kot zanimivost, olje janeža se uporablja pri izdelavi tradicionalne grške pijače uozo in tudi drugih alkoholnih pijač in zeliščnih likerjev.

AROMATRIP ekološko olje je primerno za uporabo v fitoterapiji, aromaterpiji, v kulinariki ali v kozmetiki.

SI-EKO-001

SI-EKO-001

Kmetijstvo izven EU

Illicium verum

Olje se pridobiva s parno destilacijo plodov. Donos je od 5% do 9%.

Vietnam

15 ml

Aromatrip® JANEŽ zvezdasti - BIO eterično olje 15 ml

Zvezdasti janež je evolucijsko ena najstarejših rastlin na svetu. Izvira iz Jugovzhodne Azije in ima zelo dolgo in zanimivo zgodovino. Je zimzeleno drevo, ki zraste v višino nekje do 10 m. Listi so podolgovati, dolgi približno 12 cm in bele do rumenkaste cvetove na katerih se razvijejo plodovi iz katerih pridobivajo eterično olje.   

Eterično olje je svetlo rumena tekočina. Vonj je karakterističen in začinjen.
Glavne sestavine so anethol, estragol in limonen.

UPORABA ETERIČNEGA OLJA JANEŽA:

01.

Uporaba v naravni medicini /fitoterapiji/ farmaciji:

Janež, v tradicionalni Kitajski medicini v zdravilne namene, uporabljajo že 3000 let. Med drugim ima antiseptične in antimikrobne lastnosti, zato se uporablja za inhalacije v času prehlada saj lahko pomaga pri izkašljevanju in pomaga redčiti gosto sluz.

Več raziskav je pokazalo, da zaradi svoje sestave, ugodno vpliva na prebavo in prebavila, še zlasti pri prebavnih krčih, napihnjenosti in napenjanju.

 

02.

Uporaba v aromaterapiji:

Ekološko eterično olje zvezdastega janeža ima močan in začinjen vonj, ki pomirja in ustvarja optimizem. Ima ogrevalni učinek, ki hkrati uravnoteži čustva, zato pomaga tudi pri pretiranem razburjenju in motnjah spanja. Še posebej ugodno vpliva na ženske, tako med menstruacijo kot tudi v obdobju menopavze.

V zimskem času ga zaradi antiseptičnih lastnosti uporabljamo za razkuževanje zraka v prostoru, ker pa hkrati tudi pomirja, je še posebej primerno za uporabo v večernih urah. 

Dobro se ujema z eteričnimi olji pomaranče, sivke, mandarine, cedre, limonske trave in cimeta.

03.

Uporaba v kozmetiki:

Janež pogosto najdemo v izdelkih za nego ustne votline, zobnih pastah ali ustnih vodicah, saj lahko pomaga pri slabem zadahu. Zaradi njegovih lastnosti ga najdemo v izdelkih za masažo mišic, pa tudi kot sestavino za mila.

Uporaba v parfumski industriji ni pogosta.

04.

Uporaba v kulinariki:

V kulinariki se pogosto uporablja v kitajski, indijski, vietnamski, indonezijski in malajski  kuhinji. Je del zelo znane kitajske začimbne mešanice imenovane prašek petih dišav skupaj s poprom, cimetom, nageljnovimi žbicami in komarčkom. Nepogrešljiv je tudi v slavni vietnamski juhi z rezanci.

V Evropi ga uporabljamo predvsem pri pripravi sladkih jedi. Janež je pri nas stalnica pri peki božičnih in prazničnih peciv in slaščic, pogosto pa se uporablja tudi v toplih napitkih, pri izdelavi zeliščnih likerjev in žganih pijač.

Zvezdasti JANEŽ – BIO eterično olje je na voljo tudi v prodajalnah in spletni trgovini Sanolabor in baitris.si.

Aromatrip® JANEŽ zvezdasti - BIO eterično olje 15 ml

Splošna navodila za pravilno uporabo arom:

Bio arom nikoli ne dodajamo neposredno v jedi in napitke. Vedno jih najprej razredčimo v izbranem mediju. Kot medij lahko uporabimo npr.: sirup agave, med, olivno olje, smetano, skuto, mandljevo olje, …. Eterična olja vedno uporabljamo pazljivo in po kapljicah – 1-2 kapljici v ustrezni medij, da ne predoziramo. Arome primešamo vedno na koncu, preden dokončamo jed ali testo. Pri peki v pečici se majhen del arome, zaradi vročine, izgubi, zato v receptih za maso testa od 0,5 do 1 kg dodajte 5 – 6 kapljic arome.

Navodila za uporabo eteričnega olja:

Za uporabo v kulinariki: razredčiti v razmerju 1 : 1000 (1 g arome na 1kg osnove).

 • Peka prazničnega peciva: v osnovno maso (0,5 – 1 kg) na koncu primešajte 2 – 3 kapljice janeža in 4 kapljice arome pomaranče ter pecite v pečici.

 • Topli napitek: v 500 ml vroče tekočine (kuhano vino, sok ali čaj) dodajte eno žlico agavinega sirupa (ali medu) v katero ste prej dodali 1 kapljico cimeta, 1 kapljico janeža ter 3 kapljice pomaranče in dobro premešajte.  Po aromatiziranju ne segrevajte več!

Uporabljajte zmerno! 

Za uporabo v kozmetiki:

v 100 ml osnovnega olja (npr. mandljevo) dodajte 2 – 3 kapljice eteričnega olja, premešajte in uporabite za masažo telesa. Ni primerno za nosečnice, dojenčke in malčke!

Aromaterapija v prostoru:

v izparilnik z vodo dodajte do 4 kapljice eteričnega olja. Vonj janeža prinaša optimizem, umirja in pomaga pri nespečnosti.

OPOZORILO:

Vsa eterična olja in arome so koncentrati, zato jih pred uporabo vedno razredčite. Hranite v temnem, na hladnem in dobro zaprte! Hranite jih izven dosega otrok! Pazite na oči in sluznico! Nosečnicam se odsvetuje uporaba, v vse namene. Pred morebitno uporabo naj se posvetujejo s svojim zdravnikom ali farmacevtom.

 
Literatura/uporabljeni viri:
 • Autorenkollektiv, Römpp Online, Georg Thieme Verlag Stuttgart, www.römpp-online.de, 2012.
 • D. Martinetz, R. Hartwig, Taschenbuch der Riechstoffe, Verlag Harri Deutsch Frankfurt/M, 1998
 • E. Keller, Aromatherapie, Ullstein Buchverlage GmbH Berlin, 2006.
 • E. Zimmermann, Aromatherapie für Pflege- und Heilberufe, Haug Verlag Stuttgart, 2018.
 • C. Maxwell-Hudson, Aromatska terapija in masaže, Domus 1995
 • A. Meyer, Lexikon der Dufte, Akademie der Dufte. 1991

Illicium verum

 

Vsa eterična olja in arome so koncentrati, zato jih pred uporabo vedno razredčite. Izogibajte se stiku z očmi in sluznico. Hranite v temnem in hladnem prostoru ter dobro zaprte! Hranite jih izven dosega otrok, še posebej mlajših od 8 let! Niso namenjena za uporabo med nosečnostjo ali dojenjem, zato se nosečnicam odsvetuje uporaba, v vse namene. Pred morebitno uporabo naj se posvetujejo s svojim zdravnikom ali farmacevtom. Izdelka na kožo nikoli ne nanašajte v čisti obliki. Izdelek uživajte oralno le pod pogojem, da je ustrezno razredčen. V primeru neprimernega zaužitja se posvetujte z zdravnikom. Pred uporabo določenega eteričnega olja ali arome naredite test preobčutljivosti na dotično olje – manjšo količino nanesite na kožo in počakajte na reakcijo. V primeru, morebitne reakcije ali draženja, takoj prenehajte z uporabo. V kolikor se odločite za uporabo eteričnih olj pri otrocih, morate biti pri tem še posebej previdni. Informacije, ki jih najdete v opisih na tej spletni strani, v nobenem primeru ne nadomeščajo zdravniškega mnenja ali mnenja drugih zdravstvenih delavcev, ki so ustrezno usposobljeni za izvajanje tega poklica in ne smejo predstavljati osnove za sprejemanje odločitev, povezanih z zdravjem, morebitnimi zdravstvenimi terapijami ali jemanjem zdravil. V primeru visokega krvnega tlaka, epilepsije, okvare jeter, ali drugih resnih bolezenskih diagnoz, se pred uporabo eteričnih olj vedno posvetujte s strokovnjakom. Pri sočasni uporabi eteričnih olj ali arom z zdravili preverite medsebojne vplive, saj lahko eterična olja povečajo, zmanjšajo ali spremenijo učinek nekaterih zdravil. Po rokovanju s čistimi, nerazredčenimi eteričnimi olji si je potrebno temeljito umiti in sprati roke. Eterična olja in arome v nobenem primeru ne nadomeščajo uravnotežene prehrane ter aktivnega in zdravega življenjskega sloga.

Možnost plačil v spletni trgovini:

 • s plačilom po povzetju: naročeno blago plačate kurirju dostavne službe GLS, ki vam bo vročil blago na naslovu, ki ste ga navedli za kraj prevzema z gotovino ali kartico. Znesek vašega nakupa je naveden ob naročilu v spletni trgovini. Kurir vam bo dodatno zaračunal še provizijo. Pred dostavo blaga boste obveščeni s strani GLSja po e-pošti ali telefonu glede datuma in časa dostave. V kolikor na izbranem naslovu ni nikogar doma, vas bo kurir obvestil na kateri nadomestni lokaciji lahko prevzamete svoje blago. Po preteku skrajnega roka za prevzem se pošiljka vrne pošiljatelju – na sedež podjetja.
 • s plačilom po predračunu: na transakcijski račun podjetja Baitris d.o.o. (kupec ne plača provizije za vplačnino),
 • s plačilom preko storitve PAYPAL: na račun podjetja Baitris d.o.o. (kupec ne plača provizije za vplačnino). Po oddaji naročila vas stran samodejno preusmeri na Paypalov vmesnik za plačilo. Po uspešno izvedeni transakciji na e-mail prejmete potrditev naročila. Sistem vam omogoča hitro in varno plačilo z uporabo vašega Paypal računa.,
 • plačilo s kreditnimi/debetnimi karticami Mastercard, Maestro, Visa, Visa Electron itd. (kupec ne plača provizije za vplačnino). Plačevanje s kreditnimi karticami zagotavlja aplikacija Stripe Inc., San Francisco, CA94103 USA. Vsi vpisani podatki so kriptirani in nam niso dostopni. Po uspešno izvedeni transakciji, na e-mail prejmete potrditev naročila.

Ne glede na izbran način plačila boste račun za nakup prejeli skupaj z izdelki ob dostavi paketa.

Možnosti in strošek dostave v spletni trgovini:

Vsa odposlana naročila iz spletne trgovine Aromatrip.si dostavlja dostavna služba GLS. Strošek dostave je enoten za vso Slovenijo in znaša 4,37€. Za spletno naročilo nad 39,00€ je dostava brezplačna (na blagajni se pri dostavi izpiše *BREZPLAČNA POŠTNINA*).