Na zalogi

Aromatrip® BERGAMOTKA – BIO eterično olje 15 ml

18.95

Eterično olje bergamotke ima svežo in prijetno citrusno aromo, ki zelo blagodejno vpliva na počutje in čustveno ravnovesje. Vonj bergamotke vzpodbuja in sveži ter poživlja.

Šifra: 3830013770730 Kategorija: Oznaki: ,

BERGAMOTKA ekološko eterično olje

Primerno za uživanje – BIO arome.

Eterično olje bergamotka je zaradi zelo prijetnega vonja in širokega spektra delovanja, eno izmed najbolj priljubljenih eteričnih olj. Ima lahkoten a živahen, cvetno – sadni vonj po svežih citrusih. Aroma bergamotke pomirja in prinaša čustveno ravnovesje. AROMATRIP ekološko olje je primerno za uporabo v fitoterapiji, aromaterpiji, v kulinariki ali v kozmetiki.

SI-EKO-001

SI-EKO-001

Kmetijstvo EU.

Citrus aurantium bergamia

Olje bergamotke se pridobiva s hladnim stiskanjem lupin. Donos eteričnega olja je približno 0,5 %.

Italija

15 ml

Aromatrip® BERGAMOTKA – BIO eterično olje 15 ml

Drevo bergamotke spada v rod Citrus. Bergamotka je verjetno nastala iz križanja grenke pomaranče (Citrus aurantium) in  Citrus medica. Območje razširjenosti je omejeno predvsem na južno Italijo, vendar se vse bolj širi na klimatsko podobna območja v Sredozemlju.

Zimzelena rastlina doseže višino do 4 m. Veje so neenakomerne in redko imajo trne. Listi so temno zeleni, podolgovati, z gladkim robom. Beli, dišeči cvetovi se odprejo zgodaj spomladi. Hruškaste, zelene do rumene plodove nabiramo med novembrom in marcem.

Eterično olje bergamotka je rumena do rjavkasta tekočina. Zeleni odtenki eteričnega olja so lahko prisotni tudi zaradi klorofila, ki je še vedno prisoten v lupini. Ima nežen sadno sladek vonj z izrazito limonasto noto. Pridobivamo ga s hladnim stiskanjem zunanjih lupin nezrelih plodov drevesa bergamotke (Citrus aurantium bergamia). 

01.

Uporaba v naravni medicini /fitoterapiji/ farmaciji:

Eterično olje bergamotke farmacevtska industrija pogosto uporablja v izdelkih za zdravljenje bolezni dihal. Poleg tega naj bi olje bergamotke delovalo antispazmodično in ugodno na prebavo, zato ga dodajajo tudi zdravilom za kolike, prebavne motnje in napenjanje. Kot dodatek v protivirusnih kremah naj bi lajšal virusne kožne bolezni, kot npr. herpes.

02.

Uporaba v aromaterapiji:

V aromaterapiji naj bi organsko olje bergamotke lajšalo depresijo, tesnobo, napetost, motnje, povezane s stresom, živčno napetost, PMS, nespečnost, občutek izčrpanosti, osamljenost, žalost. Svež, citrusni vonj navdaja z veseljem do življenja, razveseli srce in zbistri misli.

Aroma bergamotke je zelo dobrodošla v situacijah ko je potrebna zbranost in motivacija. Dobro se ujema z grenivko, pomarančo in limono, z bosvelijojasminommuškatnim oreščkom,  sandalovino in vetiverjem.

03.

Uporaba v kozmetiki:

V kozmetični industriji se ekološko olje bergamotke uporablja predvsem v parfumeriji. Z aromo bergamotke ustvarjajo chypre, cvetlični vonj, vonj sivke ali ambre. Poleg klasične uporabe v kolonjski vodi kozmetična industrija uporablja olje bergamotke v izdelkih za nego las.

Bergamotko pogosto najdemo tudi v masažnih mešanicah, saj kožo pomirja, čisti ter poskrbi za svež in mladosten videz. Pomaga pri uravnavanju delovanja lojnic, ima antiseptične lastnosti, poleg tega pa umirja problematično in zrelo kožo.

Pripravkov z oljem bergamotke ne uporabljajte na soncu (fototoksičnost). Za pripravo masažnega olja je primerno doziranje v osnovno olje le do 0,05% bergamotkinega eteričnega olja*.

(*vir: Sodobna kozmetika, sestavine naravnega izvora, Janeš D.,Kočevar Glavač N., str. 456)

Eterično olje bergamotke prav tako vsebuje nekatere potencialne alergene spojine, kot so linalool, limonen, geraniol in citral.

04.

Uporaba v kulinariki:

Eterično olje bergamotke je klasična in značilna sestavina arome Earl Grey čaja. Olje se uporablja tudi za aromatiziranje slaščic, alkoholnih pijač in pekovskih izdelkov. Razredčimo jih v razmerju 1: 1000, to pomeni 1 gram (ml) arome na 1 kilogram (l) hrane.

BERGAMOTKA – BIO eterično olje je na voljo tudi v prodajalnah in spletni trgovini Sanolabor in baitris.si.
Aromatrip® BERGAMOTKA – BIO eterično olje 15 ml

Splošna navodila za pravilno uporabo arom:

Bio arom nikoli ne dodajamo neposredno v jedi in napitke. Vedno jih najprej razredčimo v izbranem mediju. Kot medij lahko uporabimo npr.: sirup agave, med, olivno olje, smetano, skuto, mandljevo olje, …. Eterična olja vedno uporabljamo pazljivo in po kapljicah – 1-2 kapljici v ustrezni medij, da ne predoziramo. Arome primešamo vedno na koncu, preden dokončamo jed ali testo. Pri peki v pečici se majhen del arome, zaradi vročine, izgubi, zato v receptih za maso testa od 0,5 do 1 kg dodajte 5 – 6 kapljic arome.

Navodila za uporabo eteričnega olja bergamotke:

Za uporabo v kulinariki: razredčiti v razmerju 1 : 1000 (1 g arome na 1kg osnove).

 • v 100 ml olivnega olja dodajte 2 kapljici arome,

  dobro premešajte in eno čajno žličko te mešanice dodajte k jedi (solata, mediteranske jedi).

 • Peka slaščic: namesto nastrgane bergamotkine lupine dodajte 3-4 kapljice arome v maso testa od 0,5 – 1 kg (najbolje je primešati k sladkorju ali agavinem sirupu) in pecite v pečici.

Uporabljajte zmerno! 

Za uporabo v kozmetiki:

v osnovno olje, na primer mandljevo olje, dodajte največ do 0,05 %  eteričnega olja, premešajte in uporabite za masažo telesa.

Opozorilo: Pripravkov z oljem bergamotke nikoli ne uporabljajte na soncu (fotosenzibilnost, fototoksičnost).

Aromaterapija v prostoru:

v izparilnik z vodo dodajte 5 – 6 kapljic eteričnega olja. Vonj bergamotke spodbuja, navdušuje, sveži, navdaja z veseljem in zbistri misli.

OPOZORILO:

Vsa eterična olja in arome so koncentrati, zato jih pred uporabo vedno razredčite. Hranite v temnem, na hladnem in dobro zaprte! Hranite jih izven dosega otrok! Pazite na oči in sluznico! Nosečnicam se odsvetuje uporaba, v vse namene. Pred morebitno uporabo naj se posvetujejo s svojim zdravnikom ali farmacevtom.

 
Literatura/uporabljeni viri:
 • Autorenkollektiv, Römpp Online, Georg Thieme Verlag Stuttgart, www.römpp-online.de, 2012.
 • D. Martinetz, R. Hartwig, Taschenbuch der Riechstoffe, Verlag Harri Deutsch Frankfurt/M, 1998
 • E. Keller, Aromatherapie, Ullstein Buchverlage GmbH Berlin, 2006.
 • E. Zimmermann, Aromatherapie für Pflege- und Heilberufe, Haug Verlag Stuttgart, 2018.
 • C. Maxwell-Hudson, Aromatska terapija in masaže, Domus 1995
 • A. Meyer, Lexikon der Dufte, Akademie der Dufte. 1991

Citrus aurantium bergamia

Vsa eterična olja in arome so koncentrati, zato jih pred uporabo vedno razredčite. Izogibajte se stiku z očmi in sluznico. Hranite v temnem in hladnem prostoru ter dobro zaprte! Hranite jih izven dosega otrok, še posebej mlajših od 8 let! Niso namenjena za uporabo med nosečnostjo ali dojenjem, zato se nosečnicam odsvetuje uporaba, v vse namene. Pred morebitno uporabo naj se posvetujejo s svojim zdravnikom ali farmacevtom. Izdelka na kožo nikoli ne nanašajte v čisti obliki. Izdelek uživajte oralno le pod pogojem, da je ustrezno razredčen. V primeru neprimernega zaužitja se posvetujte z zdravnikom. Pred uporabo določenega eteričnega olja ali arome naredite test preobčutljivosti na dotično olje – manjšo količino nanesite na kožo in počakajte na reakcijo. V primeru, morebitne reakcije ali draženja, takoj prenehajte z uporabo. V kolikor se odločite za uporabo eteričnih olj pri otrocih, morate biti pri tem še posebej previdni. Informacije, ki jih najdete v opisih na tej spletni strani, v nobenem primeru ne nadomeščajo zdravniškega mnenja ali mnenja drugih zdravstvenih delavcev, ki so ustrezno usposobljeni za izvajanje tega poklica in ne smejo predstavljati osnove za sprejemanje odločitev, povezanih z zdravjem, morebitnimi zdravstvenimi terapijami ali jemanjem zdravil. V primeru visokega krvnega tlaka, epilepsije, okvare jeter, ali drugih resnih bolezenskih diagnoz, se pred uporabo eteričnih olj vedno posvetujte s strokovnjakom. Pri sočasni uporabi eteričnih olj ali arom z zdravili preverite medsebojne vplive, saj lahko eterična olja povečajo, zmanjšajo ali spremenijo učinek nekaterih zdravil. Po rokovanju s čistimi, nerazredčenimi eteričnimi olji si je potrebno temeljito umiti in sprati roke. Eterična olja in arome v nobenem primeru ne nadomeščajo uravnotežene prehrane ter aktivnega in zdravega življenjskega sloga.

Možnost plačil v spletni trgovini:

 • s plačilom po povzetju: naročeno blago plačate kurirju dostavne službe GLS, ki vam bo vročil blago na naslovu, ki ste ga navedli za kraj prevzema z gotovino ali kartico. Znesek vašega nakupa je naveden ob naročilu v spletni trgovini. Kurir vam bo dodatno zaračunal še provizijo. Pred dostavo blaga boste obveščeni s strani GLSja po e-pošti ali telefonu glede datuma in časa dostave. V kolikor na izbranem naslovu ni nikogar doma, vas bo kurir obvestil na kateri nadomestni lokaciji lahko prevzamete svoje blago. Po preteku skrajnega roka za prevzem se pošiljka vrne pošiljatelju – na sedež podjetja.
 • s plačilom po predračunu: na transakcijski račun podjetja Baitris d.o.o. (kupec ne plača provizije za vplačnino),
 • s plačilom preko storitve PAYPAL: na račun podjetja Baitris d.o.o. (kupec ne plača provizije za vplačnino). Po oddaji naročila vas stran samodejno preusmeri na Paypalov vmesnik za plačilo. Po uspešno izvedeni transakciji na e-mail prejmete potrditev naročila. Sistem vam omogoča hitro in varno plačilo z uporabo vašega Paypal računa.,
 • plačilo s kreditnimi/debetnimi karticami Mastercard, Maestro, Visa, Visa Electron itd. (kupec ne plača provizije za vplačnino). Plačevanje s kreditnimi karticami zagotavlja aplikacija Stripe Inc., San Francisco, CA94103 USA. Vsi vpisani podatki so kriptirani in nam niso dostopni. Po uspešno izvedeni transakciji, na e-mail prejmete potrditev naročila.

Ne glede na izbran način plačila boste račun za nakup prejeli skupaj z izdelki ob dostavi paketa.

Možnosti in strošek dostave v spletni trgovini:

Vsa odposlana naročila iz spletne trgovine Aromatrip.si dostavlja dostavna služba GLS. Strošek dostave je enoten za vso Slovenijo in znaša 4,37€. Za spletno naročilo nad 39,00€ je dostava brezplačna (na blagajni se pri dostavi izpiše *BREZPLAČNA POŠTNINA*).