Na zalogi

Aromatrip® LIMONSKA TRAVA – BIO eterično olje 15 ml

12.94

Eterično olje limonska trava je najbolj poznano po tem, da zaradi svojega vonja odganja mrčes in žuželke, poleg tega pa je zelo koristno pri negi kože ter odlična pomoč pri nespečnosti.

Šifra: 3830013770587 Kategorija: Oznaki: ,

LIMONSKA TRAVA ekološko eterično olje

Primerno za uživanje – BIO arome.

Eterično olje limonska trava je najbolj poznano po tem, da zaradi svojega vonja odganja mrčes in žuželke, poleg tega pa je zelo koristno pri negi kože ter odlična pomoč pri nespečnosti.  AROMATRIP ekološko olje limonske trave je primerno za uporabo v fitoterapiji, aromaterpiji, v kulinariki ali v kozmetiki.

SI-EKO-001

SI-EKO-001

Kmetijstvo izven EU

Cymbopogon flexuosus

Olje limonske trave se pridobiva s parno destilacijo iz listov indijske limonske trave (Cymbopogon flexuosus). Donos je približno 0,5 %.

Indija

15 ml

LIMONSKA TRAVA - BIO eterično olje 15 ml

Limonska trava raste kot trajna enonožna trava z dolgim, trsti podobnim zelenjem in doseže višine rasti približno en meter do meter in pol.
Vrsta indijske limonske trave Cymbopogon flexuosus spada v rod limonske trave Cymbopogon, poddružina Panicoideae iz družine sladkih trav Poaceae, vrsta sladke trave Poales. Najdemo jo v Indiji, Šrilanki, Burmi in na Tajskem. V ustreznih podnebnih pasovih jo gojijo tudi drugod po svetu, saj je zelo priljubljena kot dišeča okrasna rastlina.  

Eterično olje limonska trava je svetlo rumena do oranžno rdeča tekočina. Ima močan, značilno svež vonj z  močno aromo limone. Je foto-občutljivo, njegova topnost v alkoholu se s starostjo zmanjšuje. V vodi je netopno. Glavna sestavina eteričnega olja limonska trava je citral, mešanica pelargonije in nerala. Geraniol, limonen in metil heptenon so prisotni v manjših količinah.

01.

Uporaba v naravni medicini /fitoterapiji/ farmaciji:

V Indiji velja limonska trava za »hladno zelišče«. Citral, njena glavna sestavina, učinkuje kot pomirjevalo in razkužilo. Veliko jo uporabljajo v indijskem ajurvedskem zdravilstvu.
V naravni medicini sta še posebej pomembni dve lastnosti olja limonske trave. Po eni strani naj bi delovalo kot krepčilo za prebavo s pomočjo masaže trebuha, po drugi strani pa naj bi imel protivnetni učinek pri zdravljenju aken, zato je pogosto med sestavinami v negovalnih izdelkih za nego nečiste kože.

02.

Uporaba v aromaterapiji:

V aromaterapiji naj bi eterično olje limonska trava spodbujalo nov zagon. Za svežino, aktivnost in koncentracijo. Deluje kot pomirjevalo. Za preprečevanje duševne utrujenosti in je odlična pomoč pri nespečnosti. Limonska trava se dobro ujema: z baziliko, ingverjem in koriandrom. Sandalovina in vrtnica ublažita ostro aromo limonske trave, rožmarin pa poudari njen osvežilni vonj.

03.

Uporaba v kozmetiki:

Eterično olje limonska trava daje vsem kozmetičnim izdelkom dodaten pridih svežine in kanček eksotike. Zaradi rahlo utrjevalnega učinka je primerno tudi kot sestavina  anticelulitnih izdelkov. Eterično olje limonske trave najdemo v gelih za prhanje, v šamponih, milih, tonikih in v negovalnih kremah. Parfumerji v svojih dišavnih kreacijah cenijo poživljajočo, citrusno aromo.  Močna in sveža vonjava limonske trave je všeč zlasti moškim.

04.

Uporaba v kulinariki:

Eterično olje limonska trava se uporablja za aromatiziranje alkoholnih in brezalkoholnih napitkov in čajev. Ravno tako je limonska trava nepogrešljiva v azijski kuhinji, ki se dobro poda k morskim sadežem, ribam, piščancu, govedini in svinjini.

LIMONSKA TRAVA – BIO eterično olje je na voljo tudi v prodajalnah in spletni trgovini Sanolabor in baitris.si.
LIMONSKA TRAVA - BIO eterično olje 15 ml

Splošna navodila za pravilno uporabo arom:

Bio arom nikoli ne dodajamo neposredno v jedi in napitke. Vedno jih najprej razredčimo v izbranem mediju. Kot medij lahko uporabimo npr.: sirup agave, med, olivno olje, smetano, skuto, mandljevo olje, …. Eterična olja vedno uporabljamo pazljivo in po kapljicah – 1-2 kapljici v ustrezni medij, da ne predoziramo. Arome primešamo vedno na koncu, preden dokončamo jed ali testo. Pri peki v pečici se majhen del arome, zaradi vročine, izgubi, zato v receptih za maso testa od 0,5 do 1 kg dodajte 5 – 6 kapljic arome.

Navodila za uporabo eteričnega olja limonske trave:

Za uporabo v kulinariki: razredčiti v razmerju 1 : 1000 (1 g arome na 1kg osnove).

 • v 250 ml osvežilnih napitkov, npr. jabolčni sok, dodajte eno čajno žličko medu ali sirupa agave z eno kapljico arome in dobro premešajte.

 • V 100 ml olivnega olja dodajte 1- 2 kapljici arome, dobro premešajte in eno čajno žličko te mešanice dodajte v riževo jed.

Aromo limonske trave uporabljajte zmerno! NI primerna za dojenčke, male otroke in nosečnice!

Za uporabo v kozmetiki:

v 100 ml osnovnega olja, lahko je madljevo, jojoba, … dodajte 4-5 kapljic eteričnega olja, premešajte in uporabite za masažo telesa. Pripravki z oljem limonske trave naj bodo blagi, zelo razredčeni; 1 % eteričnega olja na osnovno mešanico. Pripravki NISO primerni za dojenčke, male otroke in nosečnice! Ljudje, ki imajo občutljivo kožo, naj se negovalnim pripravkom s tem oljem raje izognejo. Olje limonske trave vsebuje naslednje alergene: citral, geraniol in limonen.

Aromaterapija v prostoru:

v izparilnik z vodo dodajte 5 – 6 kapljic eteričnega olja. Olje limonske trave spodbuja nov zagon, aktivnost in koncentracijo. Vonj odvrača žuželke, zlasti komarje.

OPOZORILO:

Vsa eterična olja in arome so koncentrati, zato jih pred uporabo vedno razredčite. Hranite v temnem, na hladnem in dobro zaprte! Hranite jih izven dosega otrok! Pazite na oči in sluznico! Nosečnicam se odsvetuje uporaba, v vse namene. Pred morebitno uporabo naj se posvetujejo s svojim zdravnikom ali farmacevtom.

 
Literatura/uporabljeni viri:
 • Autorenkollektiv, Römpp Online, Georg Thieme Verlag Stuttgart, www.römpp-online.de, 2012.
 • D. Martinetz, R. Hartwig, Taschenbuch der Riechstoffe, Verlag Harri Deutsch Frankfurt/M, 1998.
 • E. Keller, Aromatherapie, Ullstein Buchverlage GmbH Berlin, 2006.
 • E. Zimmermann, Aromatherapie für Pflege- und Heilberufe, Haug Verlag Stuttgart, 2018.
 • C. Maxwell-Hudson, Aromatska terapija in masaže, Domus 1995
 • A. Meyer, Lexikon der Dufte, Akademie der Dufte. 1991

Cymbopogon flexuosus

Vsa eterična olja in arome so koncentrati, zato jih pred uporabo vedno razredčite. Izogibajte se stiku z očmi in sluznico. Hranite v temnem in hladnem prostoru ter dobro zaprte! Hranite jih izven dosega otrok, še posebej mlajših od 8 let! Niso namenjena za uporabo med nosečnostjo ali dojenjem, zato se nosečnicam odsvetuje uporaba, v vse namene. Pred morebitno uporabo naj se posvetujejo s svojim zdravnikom ali farmacevtom. Izdelka na kožo nikoli ne nanašajte v čisti obliki. Izdelek uživajte oralno le pod pogojem, da je ustrezno razredčen. V primeru neprimernega zaužitja se posvetujte z zdravnikom. Pred uporabo določenega eteričnega olja ali arome naredite test preobčutljivosti na dotično olje – manjšo količino nanesite na kožo in počakajte na reakcijo. V primeru, morebitne reakcije ali draženja, takoj prenehajte z uporabo. V kolikor se odločite za uporabo eteričnih olj pri otrocih, morate biti pri tem še posebej previdni. Informacije, ki jih najdete v opisih na tej spletni strani, v nobenem primeru ne nadomeščajo zdravniškega mnenja ali mnenja drugih zdravstvenih delavcev, ki so ustrezno usposobljeni za izvajanje tega poklica in ne smejo predstavljati osnove za sprejemanje odločitev, povezanih z zdravjem, morebitnimi zdravstvenimi terapijami ali jemanjem zdravil. V primeru visokega krvnega tlaka, epilepsije, okvare jeter, ali drugih resnih bolezenskih diagnoz, se pred uporabo eteričnih olj vedno posvetujte s strokovnjakom. Pri sočasni uporabi eteričnih olj ali arom z zdravili preverite medsebojne vplive, saj lahko eterična olja povečajo, zmanjšajo ali spremenijo učinek nekaterih zdravil. Po rokovanju s čistimi, nerazredčenimi eteričnimi olji si je potrebno temeljito umiti in sprati roke. Eterična olja in arome v nobenem primeru ne nadomeščajo uravnotežene prehrane ter aktivnega in zdravega življenjskega sloga.

Možnost plačil v spletni trgovini:

 • s plačilom po povzetju: naročeno blago plačate kurirju dostavne službe GLS, ki vam bo vročil blago na naslovu, ki ste ga navedli za kraj prevzema z gotovino ali kartico. Znesek vašega nakupa je naveden ob naročilu v spletni trgovini. Kurir vam bo dodatno zaračunal še provizijo. Pred dostavo blaga boste obveščeni s strani GLSja po e-pošti ali telefonu glede datuma in časa dostave. V kolikor na izbranem naslovu ni nikogar doma, vas bo kurir obvestil na kateri nadomestni lokaciji lahko prevzamete svoje blago. Po preteku skrajnega roka za prevzem se pošiljka vrne pošiljatelju – na sedež podjetja.
 • s plačilom po predračunu: na transakcijski račun podjetja Baitris d.o.o. (kupec ne plača provizije za vplačnino),
 • s plačilom preko storitve PAYPAL: na račun podjetja Baitris d.o.o. (kupec ne plača provizije za vplačnino). Po oddaji naročila vas stran samodejno preusmeri na Paypalov vmesnik za plačilo. Po uspešno izvedeni transakciji na e-mail prejmete potrditev naročila. Sistem vam omogoča hitro in varno plačilo z uporabo vašega Paypal računa.,
 • plačilo s kreditnimi/debetnimi karticami Mastercard, Maestro, Visa, Visa Electron itd. (kupec ne plača provizije za vplačnino). Plačevanje s kreditnimi karticami zagotavlja aplikacija Stripe Inc., San Francisco, CA94103 USA. Vsi vpisani podatki so kriptirani in nam niso dostopni. Po uspešno izvedeni transakciji, na e-mail prejmete potrditev naročila.

Ne glede na izbran način plačila boste račun za nakup prejeli skupaj z izdelki ob dostavi paketa.

Možnosti in strošek dostave v spletni trgovini:

Vsa odposlana naročila iz spletne trgovine Aromatrip.si dostavlja dostavna služba GLS. Strošek dostave je enoten za vso Slovenijo in znaša 4,37€. Za spletno naročilo nad 39,00€ je dostava brezplačna (na blagajni se pri dostavi izpiše *BREZPLAČNA POŠTNINA*).