Na zalogi

Aromatrip® CIMET CEJLONSKI – BIO eterično olje 15 ml

13.94

Eterično olje cejlonskega cimeta ima značilen, močno začinjen vonj. Aroma cimeta je ostra, topla in sladka. Zelo lepo se ujema z drugimi začimbnicami in lesnimi vonji, v kombinaciji s pomarančo ali mandarino pa si lahko ustvarimo tradicionalno zimsko vonjavo.

Šifra: 3830013770853 Kategorija: Oznaki: ,

CIMET CEJLONSKI ekološko eterično olje

Primerno za uživanje – BIO arome.

Eterično olje cimeta ima zelo značilen, nekoliko oster in topel začinjen vonj. Aroma cimeta pogosto spominja na praznike še zlasti v kombinaciji z mandarino in pomarančo. Cejlonski cimet podpira imunski sistem ter ima močno protibakterijsko delovanje s širokim spektrom. Poleg tega deluje protivirusno, proti glivno in proti parazitno. AROMATRIP ekološko olje je primerno za uporabo v fitoterapiji, aromaterpiji, v kulinariki ali v kozmetiki.

SI-EKO-001

SI-EKO-001

Kmetijstvo izven EU

Cinnamomum zeylanicum

Olje se pridobiva s parno destilacijo listov cimetovca. Donos je od 0,7% do  1%.

Šrilanka

15 ml

Aromatrip® CIMET CEJLONSKI - BIO eterično olje 15 ml

Drevo imenovano cimetovec najdemo predvsem na Šrilanki, Indiji ali na Kitajskem, spada družinov Lauraceae – lovorovke. Zimzeleno drevo cimetovca lahko v višino zraste tudi do 15 m. Ima rjakavsto sivo, debelo lubje, listi imajo značilne žile, so usnjate, eliptične oblike, dolgi do 12 cm in široki do 5 cm. Mladi lističi so sprva rdečkasto rjave barve, nato dozorijo v temno zeleno barvo s svetlimi skoraj belimi žilami.

Plod je modro-črne barve, ki spominja na jagodičevje in se razvije iz malih belo – rumenih cvetov. Uporabni deli rastline so listi, lubje in plod. 

Eterično olje cimeta je svetlo rumena do temno rjava tekočina. Vonj je močan, začinjen, topel, sladek.
Glavne sestavine so eugenol, okrog 77%, eugenyl acetat in cimetni aldehid. Pridobivamo ga s parno destilacijo listov cimetovca.

UPORABA ETERIČNEGA OLJA CIMETA:

01.

Uporaba v naravni medicini /fitoterapiji/ farmaciji:

Eterično olje cimeta ima izrazite antibakterijske lastnosti, poleg tega deluje protivirusno, proti mikrobno, proti vnetno in proti glivično ter podpira imunski sistem. Zaradi teh lastnosti ga pogosto uporabljajo v farmacevtskih izdelkih za pomoč pri lajšanju težav zgornjih dihal. 

Olje iz listov cimeta naj bi pomagalo pri sproščanju mišic in blagodejno vplivalo na mišične krče, zato ga pogosto najdemo v izdelkih za masažo le-teh. 

Z antioksidanti bogat cimet naj bi spodbujal delovanje krvnega obtoka, zraven pa je še odlično sredstvo proti utrujenosti. Še ena zelo pomembna lastnost, učinkovito naj bi deloval tudi pri celulitu.

02.

Uporaba v aromaterapiji:

Ekološko eterično olje cejlonskega cimeta v aromaterapiji slovi kot spodbudna, poživljajoča in topla esenca, ki izžareva posebno energijo in slovi kot afrodizijak. Močan, zelo specifičen vonj cimeta očisti zrak v prostoru in dviguje razpoloženje. Pomaga pri občutkih depresije in šibkosti ter ugodno vpliva na živčni sistem.

Oster in topel vonj cimeta se nasploh lepo ujema z lesnimi vonji in začimbnicami. Zanimive so kombinacije z nekaterimi citrusi kot sta pomaranča in bergamotka, lepo pa se ujema tudi z limonsko travo in ylangom.

03.

Uporaba v kozmetiki:

Zaradi njegovih ogrevalnih in stimulativnih lastnosti, ga pogosto najdemo v izdelkih za oblikovanje telesa in masažo mišic. Ker pa je olje cimeta zelo intenzivno, lahko v nekaterih primerih tudi draži kožo, zato se za uporabo v kozmetiki priporoča še posebej skromno ali celo odsvetuje, nikoli pa ga ne uporabljajte pri nosečnicah, otrocih in ljudeh z občutljivo kožo. 

V parfumski industriji aromo cimeta najdemo v razkošnih, bolj sladkih, orientalskih parfumih.

04.

Uporaba v kulinariki:

V kulinariki se cimet uporablja pri peki slaščic, še zlasti prazničnega peciva, pa tudi pri pripravi aromatičnih toplih napitkov ali eksotičnih koktejlov. 

CIMET – BIO eterično olje je na voljo tudi v prodajalnah in spletni trgovini Sanolabor in baitris.si.

Aromatrip® CIMET CEJLONSKI - BIO eterično olje 15 ml

Splošna navodila za pravilno uporabo arom:

Bio arom nikoli ne dodajamo neposredno v jedi in napitke. Vedno jih najprej razredčimo v izbranem mediju. Kot medij lahko uporabimo npr.: sirup agave, med, olivno olje, smetano, skuto, mandljevo olje, …. Eterična olja vedno uporabljamo pazljivo in po kapljicah – 1-2 kapljici v ustrezni medij, da ne predoziramo. Arome primešamo vedno na koncu, preden dokončamo jed ali testo. Pri peki v pečici se majhen del arome, zaradi vročine, izgubi, zato v receptih za maso testa od 0,5 do 1 kg dodajte 5 – 6 kapljic arome.

Navodila za uporabo eteričnega olja list cimeta:

Za uporabo v kulinariki: razredčiti v razmerju 1 : 1000 (1 g arome na 1 kg osnove).

 • Peka prazničnega peciva: v osnovno maso (0,5 – 1 kg) na koncu primešajte 1-2 kapljici arome cimeta in 4 kapljice arome pomaranče in pecite v pečici.

 • Kuhano vino: v 500 ml vroče tekočine (kuhano vino, sok ali čaj) dodajte eno žlico agavinega sirupa (ali medu) z eno kapljico arome cimeta, eno kapljico arome nageljnovih žbic in tremi kapljicami arome pomaranče in dobro premešajte.  Po aromatiziranju ne segrevajte več!

Uporabljajte zmerno! 

Za uporabo v kozmetiki:

v 100 ml osnovnega olja (npr. mandljevo) dodajte 2 – 3 kapljice eteričnega olja, premešajte in uporabite za masažo telesa. Ni primerno za nosečnice, dojenčke in malčke!

Aromaterapija v prostoru:

v izparilnik z vodo dodajte do 4 kapljice eteričnega olja. Vonj cimeta izboljša razpoloženje, blaži stres, ogreje in sprošča. Ujema se s pomarančo, mandarino in nageljnovimi žbicami.

OPOZORILO:

Vsa eterična olja in arome so koncentrati, zato jih pred uporabo vedno razredčite. Hranite v temnem, na hladnem in dobro zaprte! Hranite jih izven dosega otrok! Pazite na oči in sluznico! Nosečnicam se odsvetuje uporaba, v vse namene. Pred morebitno uporabo naj se posvetujejo s svojim zdravnikom ali farmacevtom.

 
Literatura/uporabljeni viri:
 • Autorenkollektiv, Römpp Online, Georg Thieme Verlag Stuttgart, www.römpp-online.de, 2012.
 • D. Martinetz, R. Hartwig, Taschenbuch der Riechstoffe, Verlag Harri Deutsch Frankfurt/M, 1998
 • E. Keller, Aromatherapie, Ullstein Buchverlage GmbH Berlin, 2006.
 • E. Zimmermann, Aromatherapie für Pflege- und Heilberufe, Haug Verlag Stuttgart, 2018.
 • C. Maxwell-Hudson, Aromatska terapija in masaže, Domus 1995
 • A. Meyer, Lexikon der Dufte, Akademie der Dufte. 1991

Cinnamomum zeylanicum

 

Vsa eterična olja in arome so koncentrati, zato jih pred uporabo vedno razredčite. Izogibajte se stiku z očmi in sluznico. Hranite v temnem in hladnem prostoru ter dobro zaprte! Hranite jih izven dosega otrok, še posebej mlajših od 8 let! Niso namenjena za uporabo med nosečnostjo ali dojenjem, zato se nosečnicam odsvetuje uporaba, v vse namene. Pred morebitno uporabo naj se posvetujejo s svojim zdravnikom ali farmacevtom. Izdelka na kožo nikoli ne nanašajte v čisti obliki. Izdelek uživajte oralno le pod pogojem, da je ustrezno razredčen. V primeru neprimernega zaužitja se posvetujte z zdravnikom. Pred uporabo določenega eteričnega olja ali arome naredite test preobčutljivosti na dotično olje – manjšo količino nanesite na kožo in počakajte na reakcijo. V primeru, morebitne reakcije ali draženja, takoj prenehajte z uporabo. V kolikor se odločite za uporabo eteričnih olj pri otrocih, morate biti pri tem še posebej previdni. Informacije, ki jih najdete v opisih na tej spletni strani, v nobenem primeru ne nadomeščajo zdravniškega mnenja ali mnenja drugih zdravstvenih delavcev, ki so ustrezno usposobljeni za izvajanje tega poklica in ne smejo predstavljati osnove za sprejemanje odločitev, povezanih z zdravjem, morebitnimi zdravstvenimi terapijami ali jemanjem zdravil. V primeru visokega krvnega tlaka, epilepsije, okvare jeter, ali drugih resnih bolezenskih diagnoz, se pred uporabo eteričnih olj vedno posvetujte s strokovnjakom. Pri sočasni uporabi eteričnih olj ali arom z zdravili preverite medsebojne vplive, saj lahko eterična olja povečajo, zmanjšajo ali spremenijo učinek nekaterih zdravil. Po rokovanju s čistimi, nerazredčenimi eteričnimi olji si je potrebno temeljito umiti in sprati roke. Eterična olja in arome v nobenem primeru ne nadomeščajo uravnotežene prehrane ter aktivnega in zdravega življenjskega sloga.

Možnost plačil v spletni trgovini:

 • s plačilom po povzetju: naročeno blago plačate kurirju dostavne službe GLS, ki vam bo vročil blago na naslovu, ki ste ga navedli za kraj prevzema z gotovino ali kartico. Znesek vašega nakupa je naveden ob naročilu v spletni trgovini. Kurir vam bo dodatno zaračunal še provizijo. Pred dostavo blaga boste obveščeni s strani GLSja po e-pošti ali telefonu glede datuma in časa dostave. V kolikor na izbranem naslovu ni nikogar doma, vas bo kurir obvestil na kateri nadomestni lokaciji lahko prevzamete svoje blago. Po preteku skrajnega roka za prevzem se pošiljka vrne pošiljatelju – na sedež podjetja.
 • s plačilom po predračunu: na transakcijski račun podjetja Baitris d.o.o. (kupec ne plača provizije za vplačnino),
 • s plačilom preko storitve PAYPAL: na račun podjetja Baitris d.o.o. (kupec ne plača provizije za vplačnino). Po oddaji naročila vas stran samodejno preusmeri na Paypalov vmesnik za plačilo. Po uspešno izvedeni transakciji na e-mail prejmete potrditev naročila. Sistem vam omogoča hitro in varno plačilo z uporabo vašega Paypal računa.,
 • plačilo s kreditnimi/debetnimi karticami Mastercard, Maestro, Visa, Visa Electron itd. (kupec ne plača provizije za vplačnino). Plačevanje s kreditnimi karticami zagotavlja aplikacija Stripe Inc., San Francisco, CA94103 USA. Vsi vpisani podatki so kriptirani in nam niso dostopni. Po uspešno izvedeni transakciji, na e-mail prejmete potrditev naročila.

Ne glede na izbran način plačila boste račun za nakup prejeli skupaj z izdelki ob dostavi paketa.

Možnosti in strošek dostave v spletni trgovini:

Vsa odposlana naročila iz spletne trgovine Aromatrip.si dostavlja dostavna služba GLS. Strošek dostave je enoten za vso Slovenijo in znaša 4,37€. Za spletno naročilo nad 39,00€ je dostava brezplačna (na blagajni se pri dostavi izpiše *BREZPLAČNA POŠTNINA*).