Na zalogi

Aromatrip® SIVKA – BIO eterično olje 15 ml

15.95

SIVKA BIO eterično olje je eno izmed najbolj vsestranskih eteričnih olj, zaradi izredno širokega spektra terapevtskih lastnosti, se eterično olje sivke uporablja že stoletja.

Šifra: 3830013770556 Kategorija: Oznaki: ,

SIVKA ekološko eterično olje

Primerno za uživanje – BIO arome.

Eterično olje sivka je eno izmed najbolj vsestranskih eteričnih olj, zaradi izredno širokega spektra terapevtskih lastnosti, se eterično olje sivke uporablja že stoletja. AROMATRIP ekološko olje prave sivke je primerno za uporabo v fitoterapiji, aromaterpiji, v kulinariki ali v kozmetiki.

SI-EKO-001

SI-EKO-001

Kmetijstvo EU.

Lavandula angustifolia

Ekološko olje sivke se pridobiva s parno destilacijo iz svežih cvetov prave sivke. Donos je med 0,8 in 1,6%.

Bolgarija

15 ml

SIVKA - BIO eterično olje 15 ml

Vrsta prava sivka Lavandula angustifolia spada v rod sivke
(Lavandula, poddružina Nepetoideae) iz družine Lamiaceae – ustnatice. Sivka izhaja iz obalnih regij Sredozemskega morja, danes jo je mogoče gojiti tudi drugod. Rastlina je trajnica, raste kot olesenel grm in doseže višino do enega metra.

Čas cvetenja: junij – avgust.

Ekološko eterično olje sivke je brezbarvna do rumenkasta tekočina, z značilnim svežim, cvetličnim vonjem.
Glavni sestavini sta linalool in linalil acetat. Med sestavinami so prisotne tudi majhne količine izomerov okimena, terpinen-4-ol in limonena.

01.

Uporaba v naravni medicini /fitoterapiji/ farmaciji:

Starodavna naravna medicina je prepoznala pozitivne lastnosti olja sivke zaradi njenih pomirjevalnih in razkužilnih lastnosti. Uporablja se pri nespečnosti, ker pomirja in umirja. Uporabljamo ga v masažnih mešanicah, razredčenega v kopeli ali kanemo kapljico na blazino. Deluje razkužilno, pomaga pri težavah s krči, zato se dodaja v masažna olja za masažo mišic. Olje sivke lajša glavobol, depresijo, dobrodošlo je v času prehladov.

02.

Aromaterapija v prostoru:

Sivkin vonj sprošča, odpravlja strah, pomirja, harmonizira, stimulira. Dobro se ujema z bergamotko, geranijo, borom, vrtnico in neroli.
Oljna kombinacija z:
*majaronom: obogati sivkin pomirjevalni učinek
*agrumi: olja agrumov povečajo sivkino cvetno kakovost
*oljem kadilna bozvelije: poveča se blažilnost sivkinega olja in sposobnost lajšanja kašlja

03.

Uporaba v kozmetiki:

Sivka s svojim značilnim vonjem je priljubljen dodatek v negovalnih kozmetičnih izdelkih. Predvsem v izdelkih za nego mozoljaste kože ali izdelkih za nego kože po sončenju.
Predlog uporabe:
*pomirjujoča aromatska masaža hrbta (ki deluje uspavalno): v 100 ml osnovnega olja npr. mandljevo ali jojoba olje dodajte 5-6 kapljic olja sivka.
*sproščujoča kopel: 8 kapljic sivke, 2 kapljici olja vrtnice. V žlici medu ali smetane pomešamo izbrana olja ter dodamo v kopel.

04.

Uporaba v kulinariki:

Naravne arome poživijo duha in dušo ter v kuhinjo vnesejo več živahnosti in barve. Z nekaj kapljicami sivke povabite sebe in goste na izlet v Provanso. Fina, trpka zeliščna aroma se lepo poda k vsem jedem sredozemske kuhinje, predvsem k francoski. Aromatizirajte solatna olja in omake ter v kombinaciji z rožmarinom uporabite za krepko pecivo. Sivka se odlično  poda k svežim oljem citrusov, kot ena izmed sestavin za koktajle, sladice in pecivo. Aromo sivke uporabljajte zmerno, da jed ne postane grenka. Aromo je potrebno dodati v razmerju 1 : 1000 (to pomeni 1 gram arome na 1 kg osnove /hrane).

SIVKA – BIO eterično olje je na voljo tudi v prodajalnah in spletni trgovini Sanolabor in baitris.si.
SIVKA - BIO eterično olje 15 ml

Splošna navodila za pravilno uporabo arom:

Bio arom nikoli ne dodajamo neposredno v jedi in napitke. Vedno jih najprej razredčimo v izbranem mediju. Kot medij lahko uporabimo npr.: sirup agave, med, olivno olje, smetano, skuto, mandljevo olje, …. Eterična olja vedno uporabljamo pazljivo in po kapljicah – 1-2 kapljici v ustrezni medij, da ne predoziramo. Arome primešamo vedno na koncu, preden dokončamo jed ali testo. Pri peki v pečici se majhen del arome, zaradi vročine, izgubi, zato v receptih za maso testa od 0,5 do 1 kg dodajte 5 – 6 kapljic arome.

OPOZORILO:

Vsa eterična olja in arome so koncentrati, zato jih pred uporabo vedno razredčite. Hranite v temnem, na hladnem in dobro zaprte! Hranite jih izven dosega otrok! Pazite na oči in sluznico! Nosečnicam se odsvetuje uporaba arom, v vse namene. Pred morebitno uporabo naj se posvetujejo s svojim zdravnikom.

 
Literatura/uporabljeni viri:
  • D. Martinetz, R. Hartwig, Taschenbuch der Riechstoffe, Verlag Harri Deutsch Frankfurt/M, 1998.
  • E. Keller, Aromatherapie, Ullstein Buchverlage GmbH Berlin, 2006
  • E. Zimmermann, Aromatherapie für Pflege- und Heilberufe, Haug Verlag Stuttgart, 2018
  • C.Maxwell-Hudson, Aromatska terapija in masaže, Domus 1995
  • A.Meyer, Lexikon der Dufte, Akademie der Dufte, 1991

Lavandula angustifolia (prava sivka)

Vsa eterična olja in arome so koncentrati, zato jih pred uporabo vedno razredčite. Izogibajte se stiku z očmi in sluznico. Hranite v temnem in hladnem prostoru ter dobro zaprte! Hranite jih izven dosega otrok, še posebej mlajših od 8 let! Niso namenjena za uporabo med nosečnostjo ali dojenjem, zato se nosečnicam odsvetuje uporaba, v vse namene. Pred morebitno uporabo naj se posvetujejo s svojim zdravnikom ali farmacevtom. Izdelka na kožo nikoli ne nanašajte v čisti obliki. Izdelek uživajte oralno le pod pogojem, da je ustrezno razredčen. V primeru neprimernega zaužitja se posvetujte z zdravnikom. Pred uporabo določenega eteričnega olja ali arome naredite test preobčutljivosti na dotično olje – manjšo količino nanesite na kožo in počakajte na reakcijo. V primeru, morebitne reakcije ali draženja, takoj prenehajte z uporabo. V kolikor se odločite za uporabo eteričnih olj pri otrocih, morate biti pri tem še posebej previdni. Informacije, ki jih najdete v opisih na tej spletni strani, v nobenem primeru ne nadomeščajo zdravniškega mnenja ali mnenja drugih zdravstvenih delavcev, ki so ustrezno usposobljeni za izvajanje tega poklica in ne smejo predstavljati osnove za sprejemanje odločitev, povezanih z zdravjem, morebitnimi zdravstvenimi terapijami ali jemanjem zdravil. V primeru visokega krvnega tlaka, epilepsije, okvare jeter, ali drugih resnih bolezenskih diagnoz, se pred uporabo eteričnih olj vedno posvetujte s strokovnjakom. Pri sočasni uporabi eteričnih olj ali arom z zdravili preverite medsebojne vplive, saj lahko eterična olja povečajo, zmanjšajo ali spremenijo učinek nekaterih zdravil. Po rokovanju s čistimi, nerazredčenimi eteričnimi olji si je potrebno temeljito umiti in sprati roke. Eterična olja in arome v nobenem primeru ne nadomeščajo uravnotežene prehrane ter aktivnega in zdravega življenjskega sloga.

Možnost plačil v spletni trgovini:

  • s plačilom po povzetju: naročeno blago plačate kurirju dostavne službe GLS, ki vam bo vročil blago na naslovu, ki ste ga navedli za kraj prevzema z gotovino ali kartico. Znesek vašega nakupa je naveden ob naročilu v spletni trgovini. Kurir vam bo dodatno zaračunal še provizijo. Pred dostavo blaga boste obveščeni s strani GLSja po e-pošti ali telefonu glede datuma in časa dostave. V kolikor na izbranem naslovu ni nikogar doma, vas bo kurir obvestil na kateri nadomestni lokaciji lahko prevzamete svoje blago. Po preteku skrajnega roka za prevzem se pošiljka vrne pošiljatelju – na sedež podjetja.
  • s plačilom po predračunu: na transakcijski račun podjetja Baitris d.o.o. (kupec ne plača provizije za vplačnino),
  • s plačilom preko storitve PAYPAL: na račun podjetja Baitris d.o.o. (kupec ne plača provizije za vplačnino). Po oddaji naročila vas stran samodejno preusmeri na Paypalov vmesnik za plačilo. Po uspešno izvedeni transakciji na e-mail prejmete potrditev naročila. Sistem vam omogoča hitro in varno plačilo z uporabo vašega Paypal računa.,
  • plačilo s kreditnimi/debetnimi karticami Mastercard, Maestro, Visa, Visa Electron itd. (kupec ne plača provizije za vplačnino). Plačevanje s kreditnimi karticami zagotavlja aplikacija Stripe Inc., San Francisco, CA94103 USA. Vsi vpisani podatki so kriptirani in nam niso dostopni. Po uspešno izvedeni transakciji, na e-mail prejmete potrditev naročila.

Ne glede na izbran način plačila boste račun za nakup prejeli skupaj z izdelki ob dostavi paketa.

Možnosti in strošek dostave v spletni trgovini:

Vsa odposlana naročila iz spletne trgovine Aromatrip.si dostavlja dostavna služba GLS. Strošek dostave je enoten za vso Slovenijo in znaša 4,37€. Za spletno naročilo nad 39,00€ je dostava brezplačna (na blagajni se pri dostavi izpiše *BREZPLAČNA POŠTNINA*).