Na zalogi

Aromatrip® MANDARINA – BIO eterično olje 15 ml

Original price was: 13.94€.Current price is: 11.86€.

Eterično olje mandarine  ima osvežujoč citrusni vonj ki umirja stres in dobrodejno vpliva na duševno utrujenost.

Šifra: 3830013770716 Kategoriji: , Oznaki: ,

MANDARINA ekološko eterično olje 

Primerno za uživanje – BIO arome.

Eterično olje mandarina ima osvežujoč citrusni vonj, ki umirja stres in dobrodejno vpliva na duševno utrujenost. Eterično olje mandarine navdihuje in razvedri, ravno tako pa pomaga ustvariti spodbudno in kreativno delovno vzdušje. V kombinaciji z eteričnim oljem sivke pa lahko ustvari prijetno sproščujoče večerno atmosfero. AROMATRIP ekološko olje je primerno za uporabo v fitoterapiji, aromaterpiji, v kulinariki ali v kozmetiki.

SI-EKO-001

SI-EKO-001

Kmetijstvo EU.

Citrus reticulata

Olje rdeče mandarine se pridobiva s hladnim stiskanjem zunanje lupine plodov mandarine, donos eteričnega olja je do 0,8 %.

Italija

15 ml

Aromatrip® MANDARINA - BIO eterično olje 15 ml

Vrsta mandarina ali Citrus reticulata spada v rod citrusov iz družine rut (Rutaceae), ki je v redu Soapberry (Sapindales). Mandarina izvira iz Kitajske in je znana tudi kot kantonska pomaranča zaradi svojega izvora v regiji Kantona. Današnja razširjena območja rasti so Sredozemlje in subtropska območja po vsem svetu.

 Mandarina je zimzeleno drevo, ki v primerjavi z drugimi agrumi ostaja precej majhno, običajno zraste nižje od 5 metrov. Na vejah je le nekaj trnov, listi so suličasti in zarezani na obeh straneh ter zoženi na robu. Pecelj je razmeroma kratek. Drevo razvije bele, močno dišeče cvetove, ti pa se razvijejo v okrogle, nekoliko bolj ploščate plodove.

Eterično olje rdeče mandarine je rumeno-oranžna do oranžno-rdeča tekočina. Ima sladek, sadno-svež vonj z značilnimi notami mandarine. Glavna spojina eteričnega olja rdeče mandarine je limonen z vsebnostjo do 80 %. V nižjih koncentracijah se nahajajo izomeri γ-terpinen, myrcen in pinen. 

Pridobiva se s hladnim stiskanjem zunanje lupine plodov mandarine (Citrus reticulata). Majhne površine, na katerih se kopiči eterično olje, se nahajajo v zunanjih gobastih plasteh lupine. Te oljne komore je mogoče mehansko odpreti in izprazniti. Ker se organske spojine in voda iz lupine ne mešajo, se faze in posledično tudi eterično olje zlahka ločijo.

01.

Uporaba v naravni medicini /fitoterapiji/ farmaciji:

Eterično olje mandarina ponekod po svetu, zaradi blagega in sladkega vonja, velja za “otroško olje”. Pri malčkih naj bi lajšal prebavne težave, čeprav je prav vedno, pri uporabi eteričnih olj pri otrocih, potrebna še posebna previdnost. Olje mandarine je seveda zelo koristno tudi pri odraslih, saj naj bi omililo mišične krče, poleg tega naj bi pozitivno vplivalo na imunski sistem, še posebej v hladnejših obdobjih. 

02.

Uporaba v aromaterapiji:

V aromaterapiji naj bi vonj mandarine deloval pomirjujoče, preprečeval ali blažil stres ter izboljšal razpoloženje. Ker je eterično olje mandarine precej blago je zelo primerno za začetnike v aromaterapiji.

03.

Uporaba v kozmetiki:

V kozmetični industriji, pri olju mandarine pogosto opevajo nekatere pozitivne lastnosti kot so spodbujanje presnove in prekrvavitev kože. Uporablja se tudi za nego mastne kože in kože, ki je nagnjena k strijam, saj se pri redni uporabi lahko zmanjša zaznavanje rdečice in celulita. Organsko eterično olje mandarine je primerno tudi za izdelavo parfumov. Značilen vonj je odličen v kompozicijah svežih vrhunskih in fantazijskih not. Mandarina se uporablja tudi za odišavljenje toaletnih izedlkov (milo, osvežilci prostorov, detergenti).

Eterično olje sicer vsebuje alergen limonen, zato je olje mandarine potrebno v izdelkih za nego kože močno razredčiti.

Pripravkov z eteričnim oljem mandarine ne uporabljajte na soncu (fotosenzibilnost, fototoksičnost), zaradi vsebovanih derivatov furokumarina v lupini.

04.

Uporaba v kulinariki:

Olje se lahko uporablja za aromatiziranje limonade, likerjev, tortic, pudingov, piškotov, tudi omake ali prelive lahko okusno začinite z nekaj kapljicami olja mandarine. Razredčimo jih v razmerju 1: 1000, to pomeni 1 gram (ml) arome na 1 kilogram (l) hrane.

MANDARINA- BIO eterično olje je na voljo tudi v prodajalnah in spletni trgovini Sanolabor, poslovalnicah in spletni trgovini Tosama in na baitris.si.

Aromatrip® MANDARINA - BIO eterično olje 15 ml

Splošna navodila za pravilno uporabo arom:

Bio arom nikoli ne dodajamo neposredno v jedi in napitke. Vedno jih najprej razredčimo v izbranem mediju. Kot medij lahko uporabimo npr.: sirup agave, med, olivno olje, smetano, skuto, mandljevo olje, …. Eterična olja vedno uporabljamo pazljivo in po kapljicah – 1-2 kapljici v ustrezni medij, da ne predoziramo. Arome primešamo vedno na koncu, preden dokončamo jed ali testo. Pri peki v pečici se majhen del arome, zaradi vročine, izgubi, zato v receptih za maso testa od 0,5 do 1 kg dodajte 5 – 6 kapljic arome.

Navodila za uporabo eteričnega olja mandarine:

Za uporabo v kulinariki: razredčiti v razmerju 1 : 1000 (1 g arome na 1kg osnove).

 • v 200 ml čaja dodajte eno čajno žličko medu z eno kapljico arome in dobro premešajte.

 • V 100 ml olivnega olja dodajte 2 kapljici arome, dobro premešajte in eno čajno žličko te mešanice dodajte k jedi (sadne solate, dresingi).

 • Peka slaščic: za aromo dodajte 5-6 kapljic arome v maso testa od 0,5 – 1 kg (najbolje je primešati k sladkorju ali sirupu agave) in pecite v pečici.

Uporabljajte zmerno! 

Za uporabo v kozmetiki:

v 100 ml osnovnega olja (npr. mandljevo) dodajte 4-5 kapljic eteričnega olja, premešajte in uporabite za masažo telesa.

Opozorilo: Pripravkov z oljem mandarine nikoli ne uporabljajte na soncu (fotosenzibilnost, fototoksičnost).

Aromaterapija v prostoru:

v izparilnik z vodo dodajte 5 – 6 kapljic eteričnega olja. Olje mandarine sprošča in pomirja, blaži stres in izboljša razpoloženje.

OPOZORILO:

Vsa eterična olja in arome so koncentrati, zato jih pred uporabo vedno razredčite. Hranite v temnem, na hladnem in dobro zaprte! Hranite jih izven dosega otrok! Pazite na oči in sluznico! Nosečnicam se odsvetuje uporaba, v vse namene. Pred morebitno uporabo naj se posvetujejo s svojim zdravnikom ali farmacevtom.

 
Literatura/uporabljeni viri:
 • Autorenkollektiv, Römpp Online, Georg Thieme Verlag Stuttgart, www.römpp-online.de, 2012.
 • D. Martinetz, R. Hartwig, Taschenbuch der Riechstoffe, Verlag Harri Deutsch Frankfurt/M, 1998
 • E. Keller, Aromatherapie, Ullstein Buchverlage GmbH Berlin, 2006.
 • E. Zimmermann, Aromatherapie für Pflege- und Heilberufe, Haug Verlag Stuttgart, 2018.
 • C. Maxwell-Hudson, Aromatska terapija in masaže, Domus 1995
 • A. Meyer, Lexikon der Dufte, Akademie der Dufte. 1991

Citrus reticulata

Vsa eterična olja in arome so koncentrati, zato jih pred uporabo vedno razredčite. Izogibajte se stiku z očmi in sluznico. Hranite v temnem in hladnem prostoru ter dobro zaprte! Hranite jih izven dosega otrok, še posebej mlajših od 8 let! Niso namenjena za uporabo med nosečnostjo ali dojenjem, zato se nosečnicam odsvetuje uporaba, v vse namene. Pred morebitno uporabo naj se posvetujejo s svojim zdravnikom ali farmacevtom. Izdelka na kožo nikoli ne nanašajte v čisti obliki. Izdelek uživajte oralno le pod pogojem, da je ustrezno razredčen. V primeru neprimernega zaužitja se posvetujte z zdravnikom. Pred uporabo določenega eteričnega olja ali arome naredite test preobčutljivosti na dotično olje – manjšo količino nanesite na kožo in počakajte na reakcijo. V primeru, morebitne reakcije ali draženja, takoj prenehajte z uporabo. V kolikor se odločite za uporabo eteričnih olj pri otrocih, morate biti pri tem še posebej previdni. Informacije, ki jih najdete v opisih na tej spletni strani, v nobenem primeru ne nadomeščajo zdravniškega mnenja ali mnenja drugih zdravstvenih delavcev, ki so ustrezno usposobljeni za izvajanje tega poklica in ne smejo predstavljati osnove za sprejemanje odločitev, povezanih z zdravjem, morebitnimi zdravstvenimi terapijami ali jemanjem zdravil. V primeru visokega krvnega tlaka, epilepsije, okvare jeter, ali drugih resnih bolezenskih diagnoz, se pred uporabo eteričnih olj vedno posvetujte s strokovnjakom. Pri sočasni uporabi eteričnih olj ali arom z zdravili preverite medsebojne vplive, saj lahko eterična olja povečajo, zmanjšajo ali spremenijo učinek nekaterih zdravil. Po rokovanju s čistimi, nerazredčenimi eteričnimi olji si je potrebno temeljito umiti in sprati roke. Eterična olja in arome v nobenem primeru ne nadomeščajo uravnotežene prehrane ter aktivnega in zdravega življenjskega sloga.

Možnost plačil v spletni trgovini:

 • s plačilom po povzetju: naročeno blago plačate kurirju dostavne službe GLS, ki vam bo vročil blago na naslovu, ki ste ga navedli za kraj prevzema z gotovino ali kartico. Znesek vašega nakupa je naveden ob naročilu v spletni trgovini. Kurir vam bo dodatno zaračunal še provizijo. Pred dostavo blaga boste obveščeni s strani GLSja po e-pošti ali telefonu glede datuma in časa dostave. V kolikor na izbranem naslovu ni nikogar doma, vas bo kurir obvestil na kateri nadomestni lokaciji lahko prevzamete svoje blago. Po preteku skrajnega roka za prevzem se pošiljka vrne pošiljatelju – na sedež podjetja.
 • s plačilom po predračunu: na transakcijski račun podjetja Baitris d.o.o. (kupec ne plača provizije za vplačnino),
 • s plačilom preko storitve PAYPAL: na račun podjetja Baitris d.o.o. (kupec ne plača provizije za vplačnino). Po oddaji naročila vas stran samodejno preusmeri na Paypalov vmesnik za plačilo. Po uspešno izvedeni transakciji na e-mail prejmete potrditev naročila. Sistem vam omogoča hitro in varno plačilo z uporabo vašega Paypal računa.,
 • plačilo s kreditnimi/debetnimi karticami Mastercard, Maestro, Visa, Visa Electron itd. (kupec ne plača provizije za vplačnino). Plačevanje s kreditnimi karticami zagotavlja aplikacija Stripe Inc., San Francisco, CA94103 USA. Vsi vpisani podatki so kriptirani in nam niso dostopni. Po uspešno izvedeni transakciji, na e-mail prejmete potrditev naročila.

Ne glede na izbran način plačila boste račun za nakup prejeli skupaj z izdelki ob dostavi paketa.

Možnosti in strošek dostave v spletni trgovini:

Vsa odposlana naročila iz spletne trgovine Aromatrip.si dostavlja dostavna služba GLS. Strošek dostave je enoten za vso Slovenijo in znaša 4,37€. Za spletno naročilo nad 39,00€ je dostava brezplačna (na blagajni se pri dostavi izpiše *BREZPLAČNA POŠTNINA*).