POMARANČA ekološko eterično olje
Primerno za uživanje – BIO arome.
Eterično olje sladka pomaranča ima sladek, sadni vonj, ki spodbuja, poživlja, motivira, in preganja tesnobo. Zaradi prijetnega vonja in mnogih blagodejnih lastnosti je olje sladke pomaranče zelo priljubljeno. AROMATRIP ekološko olje je primerno za uporabo v fitoterapiji, aromaterpiji, v kulinariki ali v kozmetiki.
SI-EKO-001
Kmetijstvo EU.
- Botanično ime:
Citrus sinensis
- Postopek pridobivanja:
Olje pomaranče se pridobiva s hladnim stiskanjem lupin. Za 1 liter olja je potrebnih približno 300 kg lupin.
- Poreklo:
Italija
- Vsebina:
15 ml
- RASTLINA
Pomaranča je zimzeleno drevo, ki lahko zraste do 10 m visoko, z listi ovalne oblike. Cvetovi so bele barve in močno dišeči. Današnja območja razširjenosti so Sredozemlje, Brazilija, Mehika in zahodna Indija.
- ETERIČNO OLJE
Eterično olje pomaranča je rumena do rumeno oranžna ali rjavkasta tekočina. Ima sadno svež prijeten vonj z značilno citrusovo noto. Glavna sestavina z vsebnostjo do 95% je limonen. Mircen, citral (neral in geranial), oktanal in dekanal so med sestavinami zastopani v nižjih koncentracijah.
V nasprotju z večino eteričnih olj se ekološko eterično olje sladke pomaranče ne pridobiva s pomočjo parne destilacije, temveč s hladnim stiskanjem iz lupine ekoloških sadežev. Notranjost lupine je namreč sestavljena iz številnih majhnih komor, napolnjenih z eteričnim oljem. Za 1 liter olja je potrebnih približno 300 kg lupin.
01.
Uporaba v naravni medicini /fitoterapiji/ farmaciji:
Eterično olje pomaranča se uporablja pri negi suhe in razdražene kože. Primerno je tudi za mastno kožo. Pripisujemo mu regenerativne lastnosti in blagodejni učinek na cirkulacijo. V in vitro raziskavah so mu dokazali tudi antioksidativno, protiglivno in protibakterijsko delovanje.
02.
Uporaba v aromaterapiji:
V aromaterapiji je olje pomaranče zelo priljubljeno in nepogrešljivo. Sladek, sadni vonj pomaranče spodbuja, poživlja in motivira ter sprošča, preganja tesnobo ter ima pomirjevalne lastnosti. Pomaranča širi prijetno, toplo vzdušje in prinaša veselje in razposajeno razpoloženje. Zaradi vseh naštetih pozitivnih lastnosti, je priljubljena tudi uporaba pri otrocih.
Dobro se ujema s širokim naborom različnih eteričnih olj kot so cimet, nageljnove žbice, vanilija, melisa, neroli, ylang ter cipresa. Kadilna bosvelija in brin pa dodajata pomarančnemu olju ostrino. Razvršča se med srednje hlapna olja.
03.
Uporaba v kozmetiki:
V kozmetični industriji eterično olje pomaranče uporabljajo pri proizvodnji mil in gelov za prhanje, dodajajo ga v negovalne izdelke za nego vnete, poškodovane kože. Tudi izdelki proti celulitu so pogosto obogateni z oljem pomaranče. Kar doma si lahko pripravimo masažno olje za nego kože pri celulitu, spodaj je samo en primer recepta:
V 100 ml negovalnega, hladno stiskanega olja ( npr. mandljevo, avokadovo, olje makadamije) dodajte 20 kapljic olja pomaranča, 4 kapljice olja rožmarina in 2 kapljici olja cimeta. Želena mesta vsak večer temeljito zdrgnite z masažno rokavico ter jih zmasirajte s tako pripravljeno mešanico.
Pripravkov z eteričnim oljem pomaranča ne uporabljajte na soncu (fotosenzibilnost, fototoksičnost)!
04.
Uporaba v kulinariki:
Olje se uporablja za aromatiziranje slaščic, alkoholnih in brezalkoholnih pijač ter pekovskih izdelkov. Razredčimo jih v razmerju 1: 1000, to pomeni 1 gram (ml) arome na 1 kilogram (l) hrane.
Ekološko olje sladke pomaranče je priljubljen nadomestek za naribano ekološko pomarančno lupino.
Splošna navodila za pravilno uporabo arom:
Bio arom nikoli ne dodajamo neposredno v jedi in napitke. Vedno jih najprej razredčimo v izbranem mediju. Kot medij lahko uporabimo npr.: sirup agave, med, olivno olje, smetano, skuto, mandljevo olje, …. Eterična olja vedno uporabljamo pazljivo in po kapljicah – 1-2 kapljici v ustrezni medij, da ne predoziramo. Arome primešamo vedno na koncu, preden dokončamo jed ali testo. Pri peki v pečici se majhen del arome, zaradi vročine, izgubi, zato v receptih za maso testa od 0,5 do 1 kg dodajte 5 – 6 kapljic arome.
Navodila za uporabo eteričnega olja sladke pomaranče:
Za uporabo v kulinariki: razredčiti v razmerju 1 : 1000 (1 g arome na 1kg osnove).
- v 200 ml čaja dodajte eno čajno žličko medu z eno kapljico arome in dobro premešajte.
- V 100 ml olivnega olja dodajte 2 kapljici arome , dobro premešajte in eno čajno žličko te mešanice dodajte k jedi (solata, ribje jedi).
- Peka slaščic: namesto nastrgane pomarančne lupine dodajte 5-6 kapljic arome v maso testa od 0,5 – 1 kg (najbolje je primešati k sladkorju ali sirupu agave) in pecite v pečici.
Uporabljajte zmerno!
Za uporabo v kozmetiki:
v 100 ml osnovnega olja, uporabite lahko ekološko olje jojoba, mareličnih koščic ali mandljevo olje, dodajte 5 – 6 kapljic eteričnega olja, premešajte in uporabite za masažo telesa. Opozorilo: Pripravkov z oljem pomaranče nikoli ne uporabljajte na soncu (fotosenzibilnost, fototoksičnost).
Aromaterapija v prostoru:
v difuzor ali izparilnik z vodo dodajte 5 – 6 kapljic eteričnega olja pomaranča. Olje pomaranče sprošča in pomirja, spodbuja in motivira.
OPOZORILO:
Vsa eterična olja in arome so koncentrati, zato jih pred uporabo vedno razredčite. Hranite v temnem, na hladnem in dobro zaprte! Hranite jih izven dosega otrok! Pazite na oči in sluznico! Nosečnicam se odsvetuje uporaba, v vse namene. Pred morebitno uporabo naj se posvetujejo s svojim zdravnikom ali farmacevtom.
Literatura/uporabljeni viri:
- Autorenkollektiv, Römpp Online, Georg Thieme Verlag Stuttgart, www.römpp-online.de, 2012.
- D. Martinetz, R. Hartwig, Taschenbuch der Riechstoffe, Verlag Harri Deutsch Frankfurt/M, 1998
- E. Keller, Aromatherapie, Ullstein Buchverlage GmbH Berlin, 2006.
- E. Zimmermann, Aromatherapie für Pflege- und Heilberufe, Haug Verlag Stuttgart, 2018.
- C. Maxwell-Hudson, Aromatska terapija in masaže, Domus 1995
- A. Meyer, Lexikon der Dufte, Akademie der Dufte. 1991