Na zalogi

Aromatrip® POMARANČA – BIO eterično olje 15 ml

9.26

Eterično olje sladka pomaranča ima sladek, sadni vonj, ki spodbuja, poživlja, motivira, sprošča in preganja tesnobo. Zaradi prijetnega vonja in mnogih blagodejnih lastnosti je olje sladke pomaranče zelo priljubljeno.

POMARANČA ekološko eterično olje

Primerno za uživanje – BIO arome.

Eterično olje sladka pomaranča ima sladek, sadni vonj, ki spodbuja, poživlja, motivira, in preganja tesnobo. Zaradi prijetnega vonja in mnogih blagodejnih lastnosti je olje sladke pomaranče zelo priljubljeno. AROMATRIP ekološko olje je primerno za uporabo v fitoterapiji, aromaterpiji, v kulinariki ali v kozmetiki.

SI-EKO-001

SI-EKO-001

Kmetijstvo izven EU.

Citrus aurantium dulcis

Olje pomaranče se pridobiva s hladnim stiskanjem lupin. Za 1 liter olja je potrebnih približno 300 kg lupin.

Mehika

15 ml

POMARANČA - BIO eterično olje 15 ml

Pomaranča je zimzeleno drevo, ki lahko zraste do 10 m visoko, z listi ovalne oblike. Cvetovi so bele barve in močno dišeči. Današnja območja razširjenosti so Sredozemlje, Brazilija, Mehika in zahodna Indija.

Eterično olje pomaranča je rumena do rumeno oranžna ali rjavkasta tekočina. Ima sadno svež prijeten vonj z značilno citrusovo noto. Glavna sestavina z vsebnostjo do 95% je limonen. Mircen, citral (neral in geranial), oktanal in dekanal so med sestavinami zastopani v nižjih koncentracijah. V nasprotju z večino eteričnih olj se ekološko eterično olje sladke pomaranče ne pridobiva s pomočjo parne destilacije, temveč s hladnim stiskanjem iz lupine ekoloških sadežev. Notranjost lupine je namreč sestavljena iz številnih majhnih komor, napolnjenih z eteričnim oljem. Za 1 liter olja je potrebnih približno 300 kg lupin.

01.

Uporaba v naravni medicini /fitoterapiji/ farmaciji:

Eterično olje pomaranča se uporablja pri negi suhe in razdražene kože. Primerno je tudi za mastno kožo. Pripisujemo mu regenerativne lastnosti in blagodejni učinek na cirkulacijo. V in vitro raziskavah so mu dokazali tudi antioksidativno, protiglivno in protibakterijsko delovanje.

02.

Uporaba v aromaterapiji:

V aromaterapiji naj bi olje pomaranče delovalo pomirjevalno. Sladek, sadni vonj spodbuja, poživlja in motivira ter sprošča in preganja tesnobo. Pomaranča širi ogrevalno vzdušje in prinaša veselje. Priljubljena je pri otrocih.
Dobro se ujema: s cimetom, nageljnovimi žbicami, vaniljo, meliso,  neroliylangom ter cipreso. Kadilna bosvelija in brin dodajata pomarančnemu olju ostrino. Razvršča se med srednje hlapna olja.

03.

Uporaba v kozmetiki:

V kozmetični industriji eterično olje pomaranče uporabljajo pri proizvodnji mil in gelov za prhanje, dodajajo ga v negovalne izdelke za nego vnete, poškodovane kože. Tudi izdelki proti celulitu so pogosto obogateni z oljem pomaranče. Masažno olje za nego kože pri celulitu:
V 100 ml hladno stiskanega olja /mandljevo, sončnično,..) dodajte 20 kapljic olja pomaranča, 4 kapljice olja ciprese, 4 kapljice olja geranije. Želena mesta vsak dan zvečer temeljito zdrgnite z masažno rokavico ter jih zmasirajte s tako pripravljeno mešanico.

Pripravkov z eteričnim oljem pomaranča ne uporabljajte na soncu (fotosenzibilnost, fototoksičnost)!

04.

Uporaba v kulinariki:

Olje se uporablja za aromatiziranje slaščic, alkoholnih in brezalkoholnih pijač ter pekovskih izdelkov. Razredčimo jih v razmerju 1: 1000, to pomeni 1 gram (ml) arome na 1 kilogram (l) hrane.
Ekološko olje sladke pomaranče je priljubljen nadomestek za naribano ekološko pomarančno lupino.

POMARANČA – BIO eterično olje je na voljo tudi v prodajalnah in spletni trgovini Sanolabor, poslovalnicah in spletni trgovini Tosama in baitris.si.
POMARANČA - BIO eterično olje 15 ml

Splošna navodila za pravilno uporabo arom:

Bio arom nikoli ne dodajamo neposredno v jedi in napitke. Vedno jih najprej razredčimo v izbranem mediju. Kot medij lahko uporabimo npr.: sirup agave, med, olivno olje, smetano, skuto, mandljevo olje, …. Eterična olja vedno uporabljamo pazljivo in po kapljicah – 1-2 kapljici v ustrezni medij, da ne predoziramo. Arome primešamo vedno na koncu, preden dokončamo jed ali testo. Pri peki v pečici se majhen del arome, zaradi vročine, izgubi, zato v receptih za maso testa od 0,5 do 1 kg dodajte 5 – 6 kapljic arome.

Navodila za uporabo eteričnega olja sladke pomaranče:

Za uporabo v kulinariki: razredčiti v razmerju 1 : 1000 (1 g arome na 1kg osnove).

 • v 200 ml čaja dodajte eno čajno žličko medu z eno kapljico arome in dobro premešajte.
 • V 100 ml olivnega olja dodajte 2 kapljici arome , dobro premešajte in eno čajno žličko te mešanice dodajte k jedi (solata, ribje jedi).
 • Peka slaščic: namesto nastrgane pomarančne lupine dodajte 5-6 kapljic arome v maso testa od 0,5 – 1 kg (najbolje je primešati k sladkorju ali sirupu agave) in pecite v pečici.
 •  

Uporabljajte zmerno! 

Za uporabo v kozmetiki:

v 100 ml osnovnega olja, uporabite lahko ekološko olje jojoba, mareličnih koščic ali mandljevo olje, dodajte 5 – 6 kapljic eteričnega olja, premešajte in uporabite za masažo telesa. Opozorilo: Pripravkov z oljem pomaranče nikoli ne uporabljajte na soncu (fotosenzibilnost, fototoksičnost).

Aromaterapija v prostoru:

v difuzor ali izparilnik z vodo dodajte 5 – 6 kapljic eteričnega olja pomaranča. Olje pomaranče sprošča in pomirja, spodbuja in motivira.

OPOZORILO:

Vsa eterična olja in arome so koncentrati, zato jih pred uporabo vedno razredčite. Hranite v temnem, na hladnem in dobro zaprte! Hranite jih izven dosega otrok! Pazite na oči in sluznico! Nosečnicam se odsvetuje uporaba, v vse namene. Pred morebitno uporabo naj se posvetujejo s svojim zdravnikom ali farmacevtom.

 
Literatura/uporabljeni viri:
 • Autorenkollektiv, Römpp Online, Georg Thieme Verlag Stuttgart, www.römpp-online.de, 2012.
 • D. Martinetz, R. Hartwig, Taschenbuch der Riechstoffe, Verlag Harri Deutsch Frankfurt/M, 1998
 • E. Keller, Aromatherapie, Ullstein Buchverlage GmbH Berlin, 2006.
 • E. Zimmermann, Aromatherapie für Pflege- und Heilberufe, Haug Verlag Stuttgart, 2018.
 • C. Maxwell-Hudson, Aromatska terapija in masaže, Domus 1995
 • A. Meyer, Lexikon der Dufte, Akademie der Dufte. 1991

Citrus aurantium dulcis

Možnost plačil v spletni trgovini:

 • s plačilom po povzetju: naročeno blago plačate kurirju dostavne službe GLS, ki vam bo vročil blago na naslovu, ki ste ga navedli za kraj prevzema z gotovino ali kartico. Znesek vašega nakupa je naveden ob naročilu v spletni trgovini. Kurir vam bo dodatno zaračunal še provizijo. Pred dostavo blaga boste obveščeni s strani GLSja po e-pošti ali telefonu glede datuma in časa dostave. V kolikor na izbranem naslovu ni nikogar doma, vas bo kurir obvestil na kateri nadomestni lokaciji lahko prevzamete svoje blago. Po preteku skrajnega roka za prevzem se pošiljka vrne pošiljatelju – na sedež podjetja.
 • s plačilom po predračunu: na transakcijski račun podjetja Baitris d.o.o. (kupec ne plača provizije za vplačnino),
 • s plačilom preko storitve PAYPAL: na račun podjetja Baitris d.o.o. (kupec ne plača provizije za vplačnino). Po oddaji naročila vas stran samodejno preusmeri na Paypalov vmesnik za plačilo. Po uspešno izvedeni transakciji na e-mail prejmete potrditev naročila. Sistem vam omogoča hitro in varno plačilo z uporabo vašega Paypal računa.,
 • plačilo s kreditnimi/debetnimi karticami Mastercard, Maestro, Visa, Visa Electron itd. (kupec ne plača provizije za vplačnino). Plačevanje s kreditnimi karticami zagotavlja aplikacija Stripe Inc., San Francisco, CA94103 USA. Vsi vpisani podatki so kriptirani in nam niso dostopni. Po uspešno izvedeni transakciji, na e-mail prejmete potrditev naročila.

Ne glede na izbran način plačila boste račun za nakup prejeli skupaj z izdelki ob dostavi paketa.

Možnosti in strošek dostave v spletni trgovini:

Vsa odposlana naročila iz spletne trgovine Aromatrip.si dostavlja dostavna služba GLS. Strošek dostave je enoten za vso Slovenijo in znaša 4,37€. Za spletno naročilo nad 39,00€ je dostava brezplačna (na blagajni se pri dostavi izpiše *BREZPLAČNA POŠTNINA*).