Recept je pripravljen v sodelovanju z Anino kuhinjo.
Čas priprave:
20-25 minut
Čas kuhanja:
45 minut
Količina:
1 večji hlebec
Sestavine:
700 gramov moke
30 gramov svežega kvasa
450 ml mleka
250 gramov kuhane slane prosene kaše (kuhane na vodi ali mleku)
50 gramov masla
12 gramov soli
7-10 kapljic Aromatrip rožmarinovega eteričnega olja
2 žlici sladkorja
1 čajna žlička medu
Postopek:
Mleko segrejemo. Polovici vmešamo med in nadrobimo kvas. Pustimo da vzhaja 10 minut in vmes pripravimo ostalo.
V drugo polovico mleka dodamo sladkor, narezano maslo, da se omehča, eterično olje rožmarina in kuhano proseno kašo.
V moko najprej vmešamo vzhajan kvas, nato sol, nato mlečno mešanico s proseno kašo. Gnetemo 15-20 minut – če imate kuhinjskega robota njemu prepustite delo.
Testo pustimo vzhajati eno uro – vmes si skuhamo kavo ali čaj in se sproščamo.
Oblikujemo hlebček in ga položimo na namaščen pekač kjer ga bomo pekli.
Pustimo ga vzhajati 30 minut, nato pa ga zarežemo in položimo v segreto pečico na 220 stopinj za 45 minut.
Kruh s proseno kašo in rožmarinom sem pripravljala z Aromatrip rožmarinovim eteričnim oljem, ki je esenca/izvleček/koncentrat ekološko pridelane rastline. Olje je tako primerno za uporabo v aromaterapiji, za aroma kozmetiko in v kulinariki in je izdelano v Sloveniji iz najbolj kvalitetnih surovin.
Recept pripravila: Anina kuhinja