ROŽMARIN ekološko eterično olje
Primerno za uživanje – BIO arome.
Rožmarin ima topel zeliščni vonj ki poživlja, krepi in bistri um. V domačih lekarnah je slovel kot zelišče ki izboljšuje spomin. Pogosto ga najdemo tudi v izdelkih proti prhljaju in v anticelulitnih izdelkih. AROMATRIP ekološko olje rožmarina je primerno za uporabo v fitoterapiji, aromaterpiji, v kulinariki ali v kozmetiki.

SI-EKO-001
Kmetijstvo izven EU.
- Botanično ime:
Rosmarinus officinalis
- Postopek pridobivanja:
Eterično olje romžarina se pridobiva s parno destilacijo iz listov in vejic. Donos je med 1 in 3 %. Za 1 liter olja je potrebnih približno 100 kg listov.
- Poreklo:
Tunis
- Vsebina:
15 ml

- RASTLINA
Zimzelena grmičasta rastlina najbolje uspeva na obalnih področjih sredozemskih dežel, kjer razvije svojo bogato aromo. Vrsta rožmarina Rosmarinus officinalis spada v rod Rosmarinus družina Lamiaceae – ustnatice, poddružina Nepetoideae. Danes ga gojijo po vsem svetu kot začimbnico. V višino doseže med 20 cm in 2 m. Veje so rjave in pokončne. Ozko-linijski, 10 do 40 mm dolgi listi so široki med 1,5 in 3 mm. Svetlo modri, roza ali beli cvetovi se lahko oblikujejo vse leto.
- ETERIČNO OLJE
Eterično olje rožmarina je brezbarvna do svetlo rumenkasta, včasih zelenkasta tekočina. Ima pikanten, osvežujoč, značilen vonj. Glavni sestavini eteričnega olja rožmarina so 1,8- cineol, izomeri bora in kafra.
Borneol, α-terpineol, limonen, kariofilen, mircen, p-kumen in bornil acetat so zastopani v nižjih koncentracijah.
01.
Uporaba v naravni medicini /fitoterapiji/ farmaciji:
V stari Grčiji je rožmarin veljal za dragoceno začimbo in daritev bogovom. Cenili so ga kot »zel, ki pomaga slabemu spominu in poživi čute«. V srednjem veku so ga vezali v šopke, za vonjanje v soparnih dneh. Pripisovali so mu, da odganja zle duhove in deluje kot eliksir mladosti in življenja.
Še danes je zelo cenjen v naturopatiji. Rožmarinovo olje se uporablja v negovalnih izdelkih za masažo mišic in sklepov, saj ugodno deluje na prekrvitev.
Ker eterično olje rožmarina osvežuje in poživlja kožo, je učinkovit dodatek k obraznim tonikom ali šamponom za lase.
Rožmarinovo eterično olje ni primerno za nosečnice, ljudi z visokim krvnim tlakom in epileptike. Ni primerno za otroke, mlajše od 6-ih let.
02.
Uporaba v aromaterapiji:
Poživljajoč vonj eteričnega olja rožmarina aktivira in spodbuja, v aromaterapiji se uporablja pri splošni slabi koncentraciji in šibkosti. Rožmarin izboljšuje miselno zbranost in blaži duševno utrujenost, nastalo zaradi stresa ali preobremenjenosti.
Dobro se ujema: z baziliko, sivko, bergamotko, borom, limono, pomarančo in limonsko travo. Razvršča se med srednje hlapna olja.
03.
Uporaba v kozmetiki:
Začinjen, osvežujoč vonj eteričnega olja rožmarina v kozmetični industriji pogosto prepoznamo v dezodorantih, milih in šamponih. Skrbi za lasišče brez prhljaja, spodbujal naj bi tudi hitrejšo rast las. Številni moški parfumi vsebujejo aromo rožmarina. Priljubljen je tudi pri športnikih, v pripravkih za aktiviranje in nego mišic in sklepov.
04.
Uporaba v kulinariki:
Eterično olje rožmarina se v živilski industriji uporablja kot aroma za začinjanje in aromatiziranje sredozemskih jedi.

Splošna navodila za pravilno uporabo arom:
Bio arom nikoli ne dodajamo neposredno v jedi in napitke. Vedno jih najprej razredčimo v izbranem medij. Kot medij lahko uporabimo npr.: sirup agave, med, olivno olje, smetano, skuto, mandljevo olje, …. Eterična olja vedno uporabljamo pazljivo in po kapljicah – 1-2 kapljici v ustrezni medij, da ne predoziramo. Arome primešamo vedno na koncu, preden dokončamo jed ali testo. Pri peki v pečici se majhen del arome, zaradi vročine, izgubi, zato v receptih za maso testa od 0,5 do 1 kg dodajte 5 – 6 kapljic arome.
Navodila za uporabo eteričnega olja rožmarina:
Za uporabo v kulinariki: razredčiti v razmerju 1 : 1000 (1 g arome na 1kg osnove).
- V 100 ml olivnega olja dodajte 2 kapljici arome, dobro premešajte in eno čajno žličko te mešanice dodajte k jedi (solata, zelenjava, ribje jedi ali uporabite pri peki kruha).
- Namaz: v 200 g skute zmešajte eno jedilno žlico olivnega olja z eno kapljico rožmarina. Začinite s svežimi zelišči po okusu.
Uporabljajte zmerno!
Za uporabo v kozmetiki:
v 100 ml osnovnega olja (npr. mandljevo) dodajte 5 – 6 kapljic eteričnega olja, premešajte in uporabite za masažo telesa.
Aromaterapija v prostoru:
v izparilnik z vodo dodajte 5 – 6 kapljic eteričnega olja. Olje rožmarina stimulira in pomaga pri koncentraciji. Prav lahko pride uporaba na delovnem mestu, saj krepi voljo in stimulira kreativnost. Dobro se ujema predvsem z eteričnimi olji limone in limonske trave.
Rožmarinovo olje ni primerno za nosečnice, ljudi z visokim krvnim tlakom in epileptike. Ni primerno za otroke, mlajše od 6-ih let
OPOZORILO:
Vsa eterična olja in arome so koncentrati, zato jih pred uporabo vedno razredčite. Hranite v temnem, na hladnem in dobro zaprte! Hranite jih izven dosega otrok! Pazite na oči in sluznico! Nosečnicam se odsvetuje uporaba, v vse namene. Pred morebitno uporabo naj se posvetujejo s svojim zdravnikom ali farmacevtom.
Literatura/uporabljeni viri:
- Autorenkollektiv, Römpp Online, Georg Thieme Verlag Stuttgart, www.römpp-online.de, 2012.
- D. Martinetz, R. Hartwig, Taschenbuch der Riechstoffe, Verlag Harri Deutsch Frankfurt/M, 1998
- E. Keller, Aromatherapie, Ullstein Buchverlage GmbH Berlin, 2006.
- E. Zimmermann, Aromatherapie für Pflege- und Heilberufe, Haug Verlag Stuttgart, 2018.
- C. Maxwell-Hudson, Aromatska terapija in masaže, Domus 1995
- A. Meyer, Lexikon der Dufte, Akademie der Dufte. 1991
- Eterična olja arome zdravja, Delo Revije, 2002