Na zalogi

Aromatrip® POPROVA META – BIO eterično olje 15 ml

14.95

Eterično olje poprova meta,  je zelo razširjeno in dobro poznano, predvsem zaradi svojega specifičnega svežega vonja. Uporabno je tako poleti kot tudi v sezoni prehladov. Vonj poprove mete med drugim poživlja in spodbuja ter odganja neprijetne vonjave.

Šifra: 3830013770594 Kategorija: Oznaki: ,

POPROVA META ekološko eterično olje

Primerno za uživanje – BIO arome.

Eterično olje poprova meta je zelo razširjeno in dobro poznano, predvsem zaradi svojega specifičnega svežega vonja. Uporabno je tako poleti kot tudi v sezoni prehladov. Vonj poprove mete med drugim poživlja in spodbuja ter odganja neprijetne vonjave. AROMATRIP ekološko olje poprova meta je primerno za uporabo v fitoterapiji, aromaterpiji, v kulinariki ali v kozmetiki.

SI-EKO-001

SI-EKO-001

Kmetijstvo izven EU.

Mentha piperita

Eterično olje poprove mete se pridobiva s parno destilacijo iz svežih ali delno posušenih listov. Donos je od 0,1 – 1,0 %.

Indija

15 ml

POPROVA META - BIO eterično olje 15 ml

Vrsta poprove mete Mentha piperita spada v rod mete Mentha, družina Lamiaceae – ustnatice, poddružina Nepetoideae. Divje sorodnike poprove mete najdemo po vsej Evropi, vendar je poprova meta gojena rastlina. Je trajnica, zelnata rastlina, visoka do 90 cm in ima steblo s kvadratnim prerezom. Koničasto pecljati listi so ozko jajčasti do suličasti in imajo nazobčan rob. Pri drgnjenju listi značilno dišijo. Cvetovi so vijolično do rožnato obarvani.

Čas cvetenja je med julijem in septembrom.

Eterično olje poprova meta je brezbarvna do rumenkasto-zelena tekočina.
Ima močan, hladen mint vonj. Glavna sestavina eteričnega olja poprove mete
je mentol. Menton, metil acetat, menthofuran, pulegon, limonen, kariofilen-
in pinen- izomeri so prisotni v nižjih koncentracijah.

01.

Uporaba v naravni medicini /fitoterapiji/ farmaciji:

Olje poprove mete naj bi bilo zelo učinkovito v boju proti bakterijam. Svež vonj naj bi tudi olajšal in blažil glavobole. Klasika za uporabo olja poprova meta pa je hladna sezona – sezona prehladov in virusov. Sproščujoča hladna kopel naj bi prizadetemu telesu omogočila počitek. Na enak način naj bi vdihavanje z mešanico dišav iz olja poprova meta sprostilo zastalo sluz v predelu nosu. Razredčeno olje poprova meta z masažo vtremo na senca ali uporabimo v parni inhalaciji, da odpre zamašene nosne prehode. Dolgotrajna uporaba lahko povzroči nespečnost. Olje uporabljamo zmerno. Kot vsa ostala eterična olja, se tudi olje poprova meta ne ujema s homeopatskimi zdravili.
Eterično olje poprove mete ni primerno za malčke, male otroke, nosečnice in mamice, ki dojijo.

02.

Uporaba v aromaterapiji:

Čist, svež vonj olja poprove mete poveča sposobnost koncentracije in zbistri um, ko smo duševno izčrpani in preobremenjeni. Zato je primerna za odišavljenje delovnih prostorov. Pomirja in zaradi močnega hladilnega učinka osveži poživlja, prežene duševno utrujenost in okrepi. Poprova meta je dobrodošla pri stresu in živčnih depresijah. Vonj naj bi spodbujal in odganjal negativne misli.
Dobro se ujema: z evkaliptom in rožmarinom, ki okrepita njegovo učinkovanje proti prehladom, ter z majaronom, ki kožo ogreje.

03.

Uporaba v kozmetiki:

V kozmetični industriji se olje poprove mete uporablja predvsem za odišavljanje negovalnih izdelkov, kot so zobna pasta, mila ali toaletni izdelki.

04.

Uporaba v kulinariki:

Ko zavonjamo poprovo meto se običajno najprej spomnimo na žvečilni gumi, vendar jo lahko uspešno uporabimo tudi pri peki slaščic, aromatiziranje alkoholnih in brezalkoholnih napitkov in peciva.

POPROVA META – BIO eterično olje je na voljo tudi v prodajalnah in spletni trgovini Sanolabor, poslovalnicah in spletni trgovini Tosama in baitris.si.

POPROVA META - BIO eterično olje 15 ml

Splošna navodila za pravilno uporabo arom:

Bio arom nikoli ne dodajamo neposredno v jedi in napitke. Vedno jih najprej razredčimo v izbranem mediju. Kot medij lahko uporabimo npr.: sirup agave, med, olivno olje, smetano, skuto, mandljevo olje, …. Eterična olja vedno uporabljamo pazljivo in po kapljicah – 1-2 kapljici v ustrezni medij, da ne predoziramo. Arome primešamo vedno na koncu, preden dokončamo jed ali testo. Pri peki v pečici se majhen del arome, zaradi vročine, izgubi, zato v receptih za maso testa od 0,5 do 1 kg dodajte 5 – 6 kapljic arome.

Navodila za uporabo eteričnega olja poprova meta:

Za uporabo v kulinariki: razredčiti v razmerju 1 : 1000 (1 g arome na 1kg osnove).

 • V 200 ml čaja dodajte eno čajno žličko medu z eno kapljico arome in dobro premešajte.
 • V 100 ml olivnega olja dodajte 1- 2 kapljici arome, dobro premešajte in eno čajno žličko te mešanice dodajte k jedi; solati, dresingu. 
 • Odlična je tudi kombinacija poprove mete in čokolade, bolj poznana kot »after eight«.
  Nasvet za uporabo: v lonček vroče temne čokolade (250 ml) dodajte 1 kapljico poprove mete z eno čajno žličko medu in premešajte.

Uporabljajte jo zmerno!

Za uporabo v kozmetiki:

v 100 ml osnovnega olja (npr. mandljevo) dodajte 5 – 6 kapljic eteričnega olja, premešajte in uporabite za masažo telesa ali utrujenih nog. Ljudem, ki imajo občutljivo kožo, se uporaba ne priporoča, saj lahko sestavine povzročijo draženje kože.

 • Namig: učinkovito čistilno sredstvo za nečisto, mastno ali mešano kožo: v 250 ml stekleničko naravnega tekočega mila dodajte 8 kapljic metinega in 8 kapljic sivkinega olja, in uporabite pri prhanju. Pred vsako uporabo vedno pretresite.

Aromaterapija v prostoru:

v izparilnik z vodo ali v difuzor dodajte 5 – 6 kapljic eteričnega olja.

OPOZORILO:

Vsa eterična olja in arome so koncentrati, zato jih pred uporabo vedno razredčite. Hranite v temnem, na hladnem in dobro zaprte! Hranite jih izven dosega otrok! Pazite na oči in sluznico! Nosečnicam se odsvetuje uporaba, v vse namene. Pred morebitno uporabo naj se posvetujejo s svojim zdravnikom ali farmacevtom.

 
Literatura/uporabljeni viri:
 • Autorenkollektiv, Römpp Online, Georg Thieme Verlag Stuttgart, www.römpp-online.de, 2012.
 • D. Martinetz, R. Hartwig, Taschenbuch der Riechstoffe, Verlag Harri Deutsch Frankfurt/M, 1998.
 • E. Keller, Aromatherapie, Ullstein Buchverlage GmbH Berlin, 2006.
 • E. Zimmermann, Aromatherapie für Pflege- und Heilberufe, Haug Verlag Stuttgart, 2018.
 • C. Maxwell-Hudson, Aromatska terapija in masaže, Domus 1995
 • A. Meyer, Lexikon der Dufte, Akademie der Dufte,1991
 • Eterična olja arome zdravja, Delo Revije, 2002

Mentha piperita

Vsa eterična olja in arome so koncentrati, zato jih pred uporabo vedno razredčite. Izogibajte se stiku z očmi in sluznico. Hranite v temnem in hladnem prostoru ter dobro zaprte! Hranite jih izven dosega otrok, še posebej mlajših od 8 let! Niso namenjena za uporabo med nosečnostjo ali dojenjem, zato se nosečnicam odsvetuje uporaba, v vse namene. Pred morebitno uporabo naj se posvetujejo s svojim zdravnikom ali farmacevtom. Izdelka na kožo nikoli ne nanašajte v čisti obliki. Izdelek uživajte oralno le pod pogojem, da je ustrezno razredčen. V primeru neprimernega zaužitja se posvetujte z zdravnikom. Pred uporabo določenega eteričnega olja ali arome naredite test preobčutljivosti na dotično olje – manjšo količino nanesite na kožo in počakajte na reakcijo. V primeru, morebitne reakcije ali draženja, takoj prenehajte z uporabo. V kolikor se odločite za uporabo eteričnih olj pri otrocih, morate biti pri tem še posebej previdni. Informacije, ki jih najdete v opisih na tej spletni strani, v nobenem primeru ne nadomeščajo zdravniškega mnenja ali mnenja drugih zdravstvenih delavcev, ki so ustrezno usposobljeni za izvajanje tega poklica in ne smejo predstavljati osnove za sprejemanje odločitev, povezanih z zdravjem, morebitnimi zdravstvenimi terapijami ali jemanjem zdravil. V primeru visokega krvnega tlaka, epilepsije, okvare jeter, ali drugih resnih bolezenskih diagnoz, se pred uporabo eteričnih olj vedno posvetujte s strokovnjakom. Pri sočasni uporabi eteričnih olj ali arom z zdravili preverite medsebojne vplive, saj lahko eterična olja povečajo, zmanjšajo ali spremenijo učinek nekaterih zdravil. Po rokovanju s čistimi, nerazredčenimi eteričnimi olji si je potrebno temeljito umiti in sprati roke. Eterična olja in arome v nobenem primeru ne nadomeščajo uravnotežene prehrane ter aktivnega in zdravega življenjskega sloga.

Možnost plačil v spletni trgovini:

 • s plačilom po povzetju: naročeno blago plačate kurirju dostavne službe GLS, ki vam bo vročil blago na naslovu, ki ste ga navedli za kraj prevzema z gotovino ali kartico. Znesek vašega nakupa je naveden ob naročilu v spletni trgovini. Kurir vam bo dodatno zaračunal še provizijo. Pred dostavo blaga boste obveščeni s strani GLSja po e-pošti ali telefonu glede datuma in časa dostave. V kolikor na izbranem naslovu ni nikogar doma, vas bo kurir obvestil na kateri nadomestni lokaciji lahko prevzamete svoje blago. Po preteku skrajnega roka za prevzem se pošiljka vrne pošiljatelju – na sedež podjetja.
 • s plačilom po predračunu: na transakcijski račun podjetja Baitris d.o.o. (kupec ne plača provizije za vplačnino),
 • s plačilom preko storitve PAYPAL: na račun podjetja Baitris d.o.o. (kupec ne plača provizije za vplačnino). Po oddaji naročila vas stran samodejno preusmeri na Paypalov vmesnik za plačilo. Po uspešno izvedeni transakciji na e-mail prejmete potrditev naročila. Sistem vam omogoča hitro in varno plačilo z uporabo vašega Paypal računa.,
 • plačilo s kreditnimi/debetnimi karticami Mastercard, Maestro, Visa, Visa Electron itd. (kupec ne plača provizije za vplačnino). Plačevanje s kreditnimi karticami zagotavlja aplikacija Stripe Inc., San Francisco, CA94103 USA. Vsi vpisani podatki so kriptirani in nam niso dostopni. Po uspešno izvedeni transakciji, na e-mail prejmete potrditev naročila.

Ne glede na izbran način plačila boste račun za nakup prejeli skupaj z izdelki ob dostavi paketa.

Možnosti in strošek dostave v spletni trgovini:

Vsa odposlana naročila iz spletne trgovine Aromatrip.si dostavlja dostavna služba GLS. Strošek dostave je enoten za vso Slovenijo in znaša 4,37€. Za spletno naročilo nad 39,00€ je dostava brezplačna (na blagajni se pri dostavi izpiše *BREZPLAČNA POŠTNINA*).