Na zalogi
ZIMSKO ZNIŽANJE

Aromatrip® BOR – BIO eterično olje 15 ml

11.69

Bor ima svež vonj ki dviguje razpoloženje in spodbuja občutke sreče. Nepogrešljiv je v zimskem času, saj pričara prijetno, praznično vzdušje poleg tega pa blagodejno vpliva na dihala in kašelj, zato je eterično olje bor še kako dobrodošlo v sezoni prehladov.

BOR ekološko eterično olje

Primerno za uživanje – BIO arome.

Ekološko eterično olje bor ima svež vonj ki dviguje razpoloženje in spodbuja občutke sreče. Nepogrešljiv je v zimskem času, saj pričara prijetno, praznično vzdušje poleg tega pa blagodejno vpliva na dihala in kašelj, zato je eterično olje borovih iglic še kako dobrodošlo v sezoni prehladov. Olje bora pogosto uporabljajo
v parfumski industriji, v kozmetiki pa ga najdemo v masažnih oljih in mazilih za sklepe in mišice.

AROMATRIP ekološko olje bora je primerno za uporabo v fitoterapiji, aromaterpiji, v kulinariki ali v kozmetiki.

SI-EKO-001

SI-EKO-001

Kmetijstvo EU.

Pinus Sylvestris

Eterično olje se pridobiva s parno destilacijo iglic. Donos eteričnega olja je manj kot 1 %.

Bolgarija

15 ml

Aromatrip® BOR - BIO eterično olje 15 ml

Bor – Pinus sylvestris, je zimzeleno drevo, ki zraste v višino od 35 do 40 m, ima debelo, oranžno-rdeče lubje ter do 6 cm dolge, zeleno modre iglice. Cveti maja in junija, iz ženskih cvetov pa se razvijejo storži ki zrastejo do 7 cm. Uspeva na revnih rastiščih, kjer druga drevesa ne, saj je zelo odporen in dobro prenaša tudi ekstremne vremenske razmere. Najdemo ga na nadmorski višini do 2100 m in je dokaj razširjen po celi Evropi, tudi pri nas.

Je brezbarvna do svetlo rumenkasta tekočina. Ima lesni, smolnat, rahlo limonast vonj in sladko aromo. Olje je sestavljeno iz več kot 30 elementov in vsebuje od 50 do 80% monoterpenov; α- in β-felandren, α- in β-pinen, bornilacetat, limonen, 3-karen, ρ-cimen, kafro in kadinen. Iglice pa vsebujejo še askorbinsko kislino – vitamin C.  Pridobiva se s parno destilacijo iglic in vejic, donos eteričnega olja pa je manj kot 1%.

01.

Uporaba v naravni medicini /fitoterapiji/ farmaciji:

Že od nekdaj se v ljudski medicini uporabljajo mladi borovi vršički za pripravo sirupov, napitkov in kopeli, ki lahko pomagajo pri različnih tegobah kot so kašelj, zamašen nos, hripavost, bolečine v žrelu. Med drugim deluje protimikrobno, proti vnetno, proti glivično in antiseptično.

V obliki kopeli ali mazil se uporablja za pomoč pri bolečih mišicah, težavah povezanim z revmatičnimi obolenji ali pri oteklinah, saj stimulativno vpliva na prekrvavitev in cirkulacijo. Olje bora pozitivno deluje tudi na metabolizem in je poznano kot naravni diuretik. 
Eterično olje bora ni primerno za nosečnice, doječe matere in otroke mlajše od 6 let.

02.

Uporaba v aromaterapiji:

Vonj borovca je zelo izrazit ima srednjo noto z lesnim, bazičnim a obenem svežim vonjem. Dviguje razpoloženje, vzbuja občutke sreče in deluje proti utrujenosti. V aromaterapiji za olje bora velja, da stimulira ob občutku splošne šibkosti, krepi ko se počutimo nemočne in osveži ko smo zelo izčrpani, poleg tega poglablja dihanje in očisti.

Zaradi izrazitega vonja ki ne odgovarja mrčesu in insektom, lahko eterično olje bora uporabimo tudi v domačih pripravkih proti insektom. Še posebej v spomladanskem času, ko na nas v naravi že prežijo komarji, klopi in druge nadležne žuželke. 

Dobro se ujema z olji rožmarina, limone, evkalipta in timijana.

03.

Uporaba v kozmetiki:

Olje borovih iglic preprečuje škodljive učinke povezane s prostimi radikali, zato je učinkovito pri negi gub, povešene kože in prezgodnjega staranja kože. V kozmetiki se kot sestavina pogosto uporablja v različnih milih, izdelkih za čiščenje kože, v kopalnih in masažnih oljih pa tudi v izdelkih za nego las.

Zaradi očarljive sladke arome ki jo nosi, pa je nepogrešljivo tudi v parfumski industriji.

Za kozmetične namene se olje bora odsvetuje pri ljudeh z zelo občutljivo kožo in otrocih mlajših od 12 let.

04.

Uporaba v kulinariki:

Olje bora se v živilski industriji uporablja predvsem pri izdelavi zeliščnih sirupov in napitkov.

BOR – BIO eterično olje je na voljo tudi v prodajalnah in spletni trgovini Sanolabor, poslovalnicah in spletni trgovini Tosama in na baitris.si.
Aromatrip® BOR - BIO eterično olje 15 ml

Splošna navodila za pravilno uporabo arom:

Bio arom nikoli ne dodajamo neposredno v jedi in napitke. Vedno jih najprej razredčimo v izbranem medij. Kot medij lahko uporabimo npr.: sirup agave, med, olivno olje, smetano, skuto, mandljevo olje, …. Eterična olja vedno uporabljamo pazljivo in po kapljicah – 1-2 kapljici v ustrezni medij, da ne predoziramo. Arome primešamo vedno na koncu, preden dokončamo jed ali testo. Pri peki v pečici se majhen del arome, zaradi vročine, izgubi, zato v receptih za maso testa od 0,5 do 1 kg dodajte 5 – 6 kapljic arome.

Navodila za uporabo eteričnega olja bora:

Za uporabo v kulinariki: razredčiti v razmerju 1 : 1000 (1 g arome na 1kg osnove).

Uporabljajte zmerno! 

Za uporabo v kozmetiki:

v 100 ml osnovnega olja (npr. mandljevo) dodajte 5 – 6 kapljic eteričnega olja, premešajte in uporabite za masažo telesa.

Aromaterapija v prostoru:

v difuzor ali izparilnik z vodo dodajte 5 – 6 kapljic eteričnega olja. Olje bora čisti zrak v prostoru in dviguje razpoloženje.

Olje bora ni primerno za nosečnice, doječe matere in otroke mlajše od 6-ih let.

OPOZORILO:

Vsa eterična olja in arome so koncentrati, zato jih pred uporabo vedno razredčite. Hranite v temnem, na hladnem in dobro zaprte! Hranite jih izven dosega otrok! Pazite na oči in sluznico! Nosečnicam se odsvetuje uporaba, v vse namene. Pred morebitno uporabo naj se posvetujejo s svojim zdravnikom ali farmacevtom.

 
Literatura/uporabljeni viri:
 • Autorenkollektiv, Römpp Online, Georg Thieme Verlag Stuttgart, www.römpp-online.de, 2012.
 • D. Martinetz, R. Hartwig, Taschenbuch der Riechstoffe, Verlag Harri Deutsch Frankfurt/M, 1998
 • E. Keller, Aromatherapie, Ullstein Buchverlage GmbH Berlin, 2006.
 • E. Zimmermann, Aromatherapie für Pflege- und Heilberufe, Haug Verlag Stuttgart, 2018.
 • C. Maxwell-Hudson, Aromatska terapija in masaže, Domus 1995
 • A. Meyer, Lexikon der Dufte, Akademie der Dufte. 1991
 • Eterična olja arome zdravja, Delo Revije, 2002

Pinus sylvestris.

Vsa eterična olja in arome so koncentrati, zato jih pred uporabo vedno razredčite. Izogibajte se stiku z očmi in sluznico. Hranite v temnem in hladnem prostoru ter dobro zaprte! Hranite jih izven dosega otrok, še posebej mlajših od 8 let! Niso namenjena za uporabo med nosečnostjo ali dojenjem, zato se nosečnicam odsvetuje uporaba, v vse namene. Pred morebitno uporabo naj se posvetujejo s svojim zdravnikom ali farmacevtom. Izdelka na kožo nikoli ne nanašajte v čisti obliki. Izdelek uživajte oralno le pod pogojem, da je ustrezno razredčen. V primeru neprimernega zaužitja se posvetujte z zdravnikom. Pred uporabo določenega eteričnega olja ali arome naredite test preobčutljivosti na dotično olje – manjšo količino nanesite na kožo in počakajte na reakcijo. V primeru, morebitne reakcije ali draženja, takoj prenehajte z uporabo. V kolikor se odločite za uporabo eteričnih olj pri otrocih, morate biti pri tem še posebej previdni. Informacije, ki jih najdete v opisih na tej spletni strani, v nobenem primeru ne nadomeščajo zdravniškega mnenja ali mnenja drugih zdravstvenih delavcev, ki so ustrezno usposobljeni za izvajanje tega poklica in ne smejo predstavljati osnove za sprejemanje odločitev, povezanih z zdravjem, morebitnimi zdravstvenimi terapijami ali jemanjem zdravil. V primeru visokega krvnega tlaka, epilepsije, okvare jeter, ali drugih resnih bolezenskih diagnoz, se pred uporabo eteričnih olj vedno posvetujte s strokovnjakom. Pri sočasni uporabi eteričnih olj ali arom z zdravili preverite medsebojne vplive, saj lahko eterična olja povečajo, zmanjšajo ali spremenijo učinek nekaterih zdravil. Po rokovanju s čistimi, nerazredčenimi eteričnimi olji si je potrebno temeljito umiti in sprati roke. Eterična olja in arome v nobenem primeru ne nadomeščajo uravnotežene prehrane ter aktivnega in zdravega življenjskega sloga.

Možnost plačil v spletni trgovini:

 • s plačilom po povzetju: naročeno blago plačate kurirju dostavne službe GLS, ki vam bo vročil blago na naslovu, ki ste ga navedli za kraj prevzema z gotovino ali kartico. Znesek vašega nakupa je naveden ob naročilu v spletni trgovini. Kurir vam bo dodatno zaračunal še provizijo. Pred dostavo blaga boste obveščeni s strani GLSja po e-pošti ali telefonu glede datuma in časa dostave. V kolikor na izbranem naslovu ni nikogar doma, vas bo kurir obvestil na kateri nadomestni lokaciji lahko prevzamete svoje blago. Po preteku skrajnega roka za prevzem se pošiljka vrne pošiljatelju – na sedež podjetja.
 • s plačilom po predračunu: na transakcijski račun podjetja Baitris d.o.o. (kupec ne plača provizije za vplačnino),
 • s plačilom preko storitve PAYPAL: na račun podjetja Baitris d.o.o. (kupec ne plača provizije za vplačnino). Po oddaji naročila vas stran samodejno preusmeri na Paypalov vmesnik za plačilo. Po uspešno izvedeni transakciji na e-mail prejmete potrditev naročila. Sistem vam omogoča hitro in varno plačilo z uporabo vašega Paypal računa.,
 • plačilo s kreditnimi/debetnimi karticami Mastercard, Maestro, Visa, Visa Electron itd. (kupec ne plača provizije za vplačnino). Plačevanje s kreditnimi karticami zagotavlja aplikacija Stripe Inc., San Francisco, CA94103 USA. Vsi vpisani podatki so kriptirani in nam niso dostopni. Po uspešno izvedeni transakciji, na e-mail prejmete potrditev naročila.

Ne glede na izbran način plačila boste račun za nakup prejeli skupaj z izdelki ob dostavi paketa.

Možnosti in strošek dostave v spletni trgovini:

Vsa odposlana naročila iz spletne trgovine Aromatrip.si dostavlja dostavna služba GLS. Strošek dostave je enoten za vso Slovenijo in znaša 4,37€. Za spletno naročilo nad 39,00€ je dostava brezplačna (na blagajni se pri dostavi izpiše *BREZPLAČNA POŠTNINA*).