CategoriesEkološka eterična olja Esence

SIVKA za dobro razpoloženje

Sivka - ESENCA TEDNA

SIVKA za dobro razpoloženje

SIVKA ali latinsko Lavandula angustifolia ali Lavandula officinalis. Sivka ali lavanda je rastlina, ki lahko dočaka 30 let, zraste do višine 70 cm, najdemo pa jo na nadmorski višini vsaj 400m. Danes, pravo sivko pridelujejo po vsem mediteranu, še vedno pa največ sivke najdemo v Franciji in sicer v Provansi. Vonj sveže sivke spominja na vanilijo, rožmarin, kafro in bergamotko, njeno eterično olje pa je precej kompleksne sestave.

Lavanda je poznana zaradi svojega vsestranskega delovanja. Ima sproščujoč učinek, lahko pa tudi poživlja, odvisno od trenutne potrebe telesa. Poleg tega ima pozitiven učinek na prebavo, bolečine v sklepih ali mišicah, posledice pikov žuželk, na krvi pritisk, dihala, zaradi svojih antidepresivnih in antiseptičnih lastnosti pa je tudi učinkovita pomoč pri motnjah spanja, slabi volji, melanholiji in glavobolih. Zaradi svoje vsestranskosti, sivka ne sme manjkati v domači lekarni in začimbni omari. Na podlagi več znanstvenih raziskav, sivki med drugim priznavajo antiseptično (protivnetno), spazmolitično (blaži krče), analgetično in blago sedativno delovanje, zato je sivka dobrodošla pomoč v sezoni prehladov in gripe.

Ko se odločamo za nakup eteričnega olja sivke moramo biti še posebej pozorni, saj na trgu je precej ponaredkov sivke, lahko pa tudi zamenjamo eterično olje hibrida lavandina, ki ima drugačno delovanje kot prava sivka. Pod pretvezo in imenom sivke najdemo tudi ponaredke s sintetiziranimi sestavinami, ki pa razen podobnega vonja, nimajo s sivko ničesar skupnega in jih je celo lahko nevarno uporabljati v namene boljšega počutja. Vedno se odločamo za nakup eteričnega olja, ki ima na steklenički ali zunanji embalaži jasno označeno botanično ime, po možnosti tudi geografsko poreklo. Najboljša izbira, pa so še vedno mednarodno certificirani in ekološki izdelki.

Sivka se dobro ujema z bergamotko, geranijo, borom, neroli in vrtnico.