Na zalogi
NOVO

Aromatrip® BELA JELKA – BIO eterično olje 15 ml

12.99

Eterično olje bele jelke je znano po svojem čistem, svežem gozdnem vonju. Zelo je cenjeno v aromaterapiji, predvsem zaradi sproščujočih, pomirjujočih lastnosti in pozitivnega vpliva na dihalni sistem. Zaradi tega je uporabno kot učinkovita podpora pri lajšanju prehladov, bolečin in vnetij, saj ima med drugim antioksidativne in antiseptične lastnosti.

Šifra: 3830013770969 Kategorija: Oznaki: ,

BELA JELKA ekološko eterično olje

Primerno za uživanje – BIO arome.

Ob besedah bela jelka pogosto pomislimo na lepo okrašeno božično drevo, ki v nas običajno vzbuja občutke spokojnosti, sreče in otroške razigranosti. Vendar pa je jelka zelo koristna tudi na mnogih drugih področjih.

Ekološko eterično olje bela jelka ima slajši balzamičen a svež vonj, ki spominja na mogočni gozd. Ta čista in sveža gozdna aroma, sveži zrak v prostoru in izboljša njegovo kvaliteto.

Je odlična podpora pri sezonskih težavah z dihali, v aromaterapiji pa pripomore k boljšemu razpoloženju in deluje sproščujoče in pomirjevalno. Poleg tega spodbuja in dviguje raven energije, te lastnosti pa lahko pripomorejo pri izboljšanju čustvene moči, občutkih depresije, pri pomanjkanju samozavesti, ter pri tesnobi, strahu in čustvenem stresu. 

Eterično olje bele jelke je nepogrešljivo v zimskem času, saj pričara prijetne, občutke toplote in družinske varnosti.

Kot večina iglavcev, bela jelka ugodno vpliva na dihala in nam daje občutek da lahko svobodno zadihamo, zato je eterično olje bele jelke dobrodošlo v sezoni virusov in prehladov. V kozmetiki ga pogosto najdemo v pripravkih za nego sklepov in sproščanju utrujenih mišic.

AROMATRIP ekološko olje bele jelke je primerno za uporabo v fitoterapiji, aromaterpiji, v kulinariki ali v kozmetiki.

SI-EKO-001

SI-EKO-001

Kmetijstvo EU.

Abies Alba

Eterično olje se pridobiva s parno destilacijo iglic in storžev.

Bolgarija

15 ml

Aromatrip_BIO_Etericno-olje_Bela-jelka

Bela jelka – Abies alba, poznana tudi pod imenom srebrna jelka ali hoja, je zelo razširjen iglavec, ki zraste v višino od 50 m. Ima simetrično piramidno obliko z gosto rastočimi vejami. Iglice so mehke in ploske, dolge od 1,5 do 3 cm, z značilnimi belimi črtami na spodnji strani.

Lubje je gladko in sivo, s starostjo pa postane bolj razbrazdano. Raste predvsem v hladnejših, gorskih regijah, vključno s slovenskimi Alpami. Bela jelka je pomembna za ekosisteme, saj nudi zavetje in hrano številnim živalskim vrstam. Njena prisotnost v gozdovih pripomore k uravnavanju mikroklime. 

Še ena pomembna zanimivost, bela jelka se tradicionalno uporablja kot božično drevo.

Je brezbarvna do bledo rumena tekočina. Ima balzamičen, svež vonj  po lesu. Olje je sestavljeno predvsem iz elementov kot so, α- in β-pinen, limonen in kamfen. Iglice vsebujejo askorbinsko kislino – vitamin C. Pridobiva se s parno destilacijo svežih iglic in storžev, donos eteričnega olja je okrog 1%.

01.

Uporaba v naravni medicini /fitoterapiji/ farmaciji:

Bela jelka se že od nekdaj uporablja v ljudski medicini in zeliščarstvu, predvsem zaradi njenih astringentnih, antioksidativnih, protivirusnih, antibakterijskih, protiglivičnih in antiseptičnih lastnosti.

Hojine iglice so pogosto uporabljali za pripravo čaja, bogatega z vitaminom C in kot naravno pomoč pri prehladu ter težavah z dihali. Njena smola se uporablja za izdelavo terpentina, ki se čedalje pogosteje uporablja v medicini. 

Eterično olje bele jelke ni primerno za nosečnice, doječe matere in otroke mlajše od 6 let.

02.

Uporaba v aromaterapiji:

Bela jelka ali hoja ima balzamičen, svež in čist gozdni vonj ki omogoča da svobodno in globoko zadihamo. Ugodno vpliva na utrujenost, izčrpanost in stres ter spodbuja občutek udobja, sproščenosti, povečane energije in stabilnosti.

Pogosto nam daje občutek topline in družinske varnosti. V prostoru osveži in čisti zrak ter izboljša njegovo kvaliteto. Olje bele jelke pa je v aromaterapiji zelo cenjeno tudi zaradi pozitivnega vpliva na dihalni sistem.

V kombinaciji z oljem bora, si lahko pripravimo učinkovito masažno mešanico za sklepe in mišice. 

03.

Uporaba v kozmetiki:

Za uporabo v kozmetiki se priporoča čim bolj sveže eterično olje, saj so olja iglavcev nagnjena k oksidaciji. Zelo dobrodošlo je pri izdelavi masažnih olj za uporabo pred in po telesni vadbi ter za masažo sklepov in mišic pri mišični napetosti in nelagodju. 

Koristno pa je tudi pri izdelavi domačih čistil za boljšo učinkovitost in prijetnejši vonj.

04.

Uporaba v kulinariki:

Olje bele jelke se v živilski industriji uporablja predvsem pri izdelavi zeliščnih sirupov in napitkov.

BELA JELKA – BIO eterično olje je na voljo tudi v prodajalnah in spletni trgovini Sanolabor, poslovalnicah in na baitris.si.

Aromatrip_BIO_Etericno-olje_Bela-jelka

Splošna navodila za pravilno uporabo arom:

Bio arom nikoli ne dodajamo neposredno v jedi in napitke. Vedno jih najprej razredčimo v izbranem medij. Kot medij lahko uporabimo npr.: sirup agave, med, olivno olje, smetano, skuto, mandljevo olje, …. Eterična olja vedno uporabljamo pazljivo in po kapljicah – 1-2 kapljici v ustrezni medij, da ne predoziramo. Arome primešamo vedno na koncu, preden dokončamo jed ali testo. Pri peki v pečici se majhen del arome, zaradi vročine, izgubi, zato v receptih za maso testa od 0,5 do 1 kg dodajte 5 – 6 kapljic arome.

Navodila za uporabo eteričnega olja bele jelke:

Za uporabo v kulinariki: razredčiti v razmerju 1 : 1000 (1 g arome na 1kg osnove).

Uporabljajte zmerno! 

Za uporabo v kozmetiki:

v 100 ml osnovnega olja (npr. mandljevo) dodajte 3– 4 kapljice eteričnega olja, premešajte in uporabite za masažo telesa.

Aromaterapija v prostoru:

v difuzor ali izparilnik z vodo dodajte 3 – 4 kapljice eteričnega olja. Olje jelke čisti in sveži zrak v prostoru ter dviguje razpoloženje in energijo.

Olje bele jelke ni primerno za nosečnice, doječe matere in otroke mlajše od 6-ih let.

OPOZORILO:

Vsa eterična olja in arome so koncentrati, zato jih pred uporabo vedno razredčite. Hranite v temnem, na hladnem in dobro zaprte! Hranite jih izven dosega otrok! Pazite na oči in sluznico! Nosečnicam se odsvetuje uporaba, v vse namene. Pred morebitno uporabo naj se posvetujejo s svojim zdravnikom ali farmacevtom.

 
Literatura/uporabljeni viri:
 • Autorenkollektiv, Römpp Online, Georg Thieme Verlag Stuttgart, www.römpp-online.de, 2012.
 • D. Martinetz, R. Hartwig, Taschenbuch der Riechstoffe, Verlag Harri Deutsch Frankfurt/M, 1998
 • E. Keller, Aromatherapie, Ullstein Buchverlage GmbH Berlin, 2006.
 • E. Zimmermann, Aromatherapie für Pflege- und Heilberufe, Haug Verlag Stuttgart, 2018.
 • C. Maxwell-Hudson, Aromatska terapija in masaže, Domus 1995
 • A. Meyer, Lexikon der Dufte, Akademie der Dufte. 1991
 • Eterična olja arome zdravja, Delo Revije, 2002

Abies alba.

Vsa eterična olja in arome so koncentrati, zato jih pred uporabo vedno razredčite. Izogibajte se stiku z očmi in sluznico. Hranite v temnem in hladnem prostoru ter dobro zaprte! Hranite jih izven dosega otrok, še posebej mlajših od 8 let! Niso namenjena za uporabo med nosečnostjo ali dojenjem, zato se nosečnicam odsvetuje uporaba, v vse namene. Pred morebitno uporabo naj se posvetujejo s svojim zdravnikom ali farmacevtom. Izdelka na kožo nikoli ne nanašajte v čisti obliki. Izdelek uživajte oralno le pod pogojem, da je ustrezno razredčen. V primeru neprimernega zaužitja se posvetujte z zdravnikom. Pred uporabo določenega eteričnega olja ali arome naredite test preobčutljivosti na dotično olje – manjšo količino nanesite na kožo in počakajte na reakcijo. V primeru, morebitne reakcije ali draženja, takoj prenehajte z uporabo. V kolikor se odločite za uporabo eteričnih olj pri otrocih, morate biti pri tem še posebej previdni. Informacije, ki jih najdete v opisih na tej spletni strani, v nobenem primeru ne nadomeščajo zdravniškega mnenja ali mnenja drugih zdravstvenih delavcev, ki so ustrezno usposobljeni za izvajanje tega poklica in ne smejo predstavljati osnove za sprejemanje odločitev, povezanih z zdravjem, morebitnimi zdravstvenimi terapijami ali jemanjem zdravil. V primeru visokega krvnega tlaka, epilepsije, okvare jeter, ali drugih resnih bolezenskih diagnoz, se pred uporabo eteričnih olj vedno posvetujte s strokovnjakom. Pri sočasni uporabi eteričnih olj ali arom z zdravili preverite medsebojne vplive, saj lahko eterična olja povečajo, zmanjšajo ali spremenijo učinek nekaterih zdravil. Po rokovanju s čistimi, nerazredčenimi eteričnimi olji si je potrebno temeljito umiti in sprati roke. Eterična olja in arome v nobenem primeru ne nadomeščajo uravnotežene prehrane ter aktivnega in zdravega življenjskega sloga.

Možnost plačil v spletni trgovini:

 • s plačilom po povzetju: naročeno blago plačate kurirju dostavne službe GLS, ki vam bo vročil blago na naslovu, ki ste ga navedli za kraj prevzema z gotovino ali kartico. Znesek vašega nakupa je naveden ob naročilu v spletni trgovini. Kurir vam bo dodatno zaračunal še provizijo. Pred dostavo blaga boste obveščeni s strani GLSja po e-pošti ali telefonu glede datuma in časa dostave. V kolikor na izbranem naslovu ni nikogar doma, vas bo kurir obvestil na kateri nadomestni lokaciji lahko prevzamete svoje blago. Po preteku skrajnega roka za prevzem se pošiljka vrne pošiljatelju – na sedež podjetja.
 • s plačilom po predračunu: na transakcijski račun podjetja Baitris d.o.o. (kupec ne plača provizije za vplačnino),
 • s plačilom preko storitve PAYPAL: na račun podjetja Baitris d.o.o. (kupec ne plača provizije za vplačnino). Po oddaji naročila vas stran samodejno preusmeri na Paypalov vmesnik za plačilo. Po uspešno izvedeni transakciji na e-mail prejmete potrditev naročila. Sistem vam omogoča hitro in varno plačilo z uporabo vašega Paypal računa.,
 • plačilo s kreditnimi/debetnimi karticami Mastercard, Maestro, Visa, Visa Electron itd. (kupec ne plača provizije za vplačnino). Plačevanje s kreditnimi karticami zagotavlja aplikacija Stripe Inc., San Francisco, CA94103 USA. Vsi vpisani podatki so kriptirani in nam niso dostopni. Po uspešno izvedeni transakciji, na e-mail prejmete potrditev naročila.

Ne glede na izbran način plačila boste račun za nakup prejeli skupaj z izdelki ob dostavi paketa.

Možnosti in strošek dostave v spletni trgovini:

Vsa odposlana naročila iz spletne trgovine Aromatrip.si dostavlja dostavna služba GLS. Strošek dostave je enoten za vso Slovenijo in znaša 4,37€. Za spletno naročilo nad 39,00€ je dostava brezplačna (na blagajni se pri dostavi izpiše *BREZPLAČNA POŠTNINA*).