BAZILIKA ekološko eterično olje
Primerno za uživanje – BIO arome.
Eterično olje bazilike
Eterično olje bazilike ima prodoren, svež in sladek začimbni vonj, ki poživlja in prinaša občutek svežine. Pridobiva se s parno destilacijo svežih listov in cvetov rastline, pri čemer nastane olje, ki je cenjeno tako v aromaterapiji kot kozmetiki in kulinariki. Vonj bazilike je znan po svojih sproščujočih učinkih, saj pomaga pri sprostitvi in ustvarjanju notranjega ravnovesja.
Eterično olje bazilike je koristno pri težavah, kot so glavoboli in migrene, saj pomaga sprostiti napetost in poživlja duha. Poleg tega zaradi protimikrobnega in protibakterijskega delovanja najdemo baziliko tudi v izdelkih za nego kože, kjer pomaga pri težavah z aknami in mozolji.
Zaradi svojega močnega vonja je bazilika priljubljena tudi kot aroma v sredozemski kuhinji, kjer jedem doda svež, zeliščni pridih. Pri uporabi eteričnega olja bazilike je potrebna previdnost, saj je olje zelo intenzivno in ga je treba uporabljati v majhnih količinah.
V aromaterapiji se eterično olje bazilike odlično ujema z olji, kot so bergamotka, limona, sivka, evkaliptus in rožmarin, saj te kombinacije ustvarjajo osvežujoče, poživljajoče mešanice, ki podpirajo splošno dobro počutje.
AROMATRIP ekološko olje je primerno za uporabo v aromaterapiji, kot dišava za dom, v kozmetiki in negovalnih izdelkih, pa tudi v kulinariki.
SI-EKO-001
Kmetijstvo EU.
- Botanično ime:
Ocimum Basilicum
- Postopek pridobivanja:
Olje bazilike se pridobiva s parno destilacijo zelišča.
- Poreklo:
Italija
- Vsebina:
15 ml
- RASTLINA
V grščini beseda basilicon pomeni “kraljevsko zdravilo”, vendar bazilika izhaja iz Indije in je zelo priljubljena v Ayurvedski medicini, indijski natoropatiji.
V resnici pa so našli ostanke in dokaze o uporabi bazilike že v grobiščih egipčanskih piramid iz 3500 pred našim štetjem, po čemer lahko sklepamo da so starodavne civiliziacije že poznale izredno zdravilno moč te rastline,
Bazilika je grmičasta, enoletna rastlina, ki v višino zraste največ 50 cm. Mali cvetovi so običajno nežne roza bele barve.
- ETERIČNO OLJE
Eterično olje bazilike je svetla do svetlo rumena tekočina, z ostrim, rahlo sladkim začimbnim vonjem. Glavni sestavini sta predvsem estragole in linalool.
01.
Uporaba v naravni medicini /fitoterapiji/ farmaciji:
Eterično olje bazilike ima protibakterijsko, proti mikrobno delovanje zato je zelo koristno v času prehladov in pri blažjih težavah z dihali. Ugodno vpliva tudi na glvobol, prebavo in razdražen želodec.
02.
Uporaba v aromaterapiji:
V aromaterapiji vonj eteričnega olje bazilike motivira, pomaga da se globoko sprostimo in umirimo. Bazilika je zelo blagodejna pri izčrpanosti in kronični utrujenosti, lahko pa pomaga tudi pri regulaciji in krepitvi živčnega sistema. Poleg tega odganja negativne misli, ter pomaga pri občutkih žalosti ter melanholije. Ker je eterično olje bazilike zelo intenzivno, ga moramo uporabljati v zelo malih količinah.
03.
Uporaba v kozmetiki:
V kozmetiki eterično olje bazilike, zaradi njenih protibakterijskih in proti mikrobnih lastnosti, pogosto najdemo v pripravkih za boj proti aknam. Pri kozmetični uporabi se svetuje maksimalno 0,005 % olja bazilike.
04.
Uporaba v kulinariki:
Sicer je bazilika zelo priljubljena v sredozemski kuhinji, vendar je treba eterično olje uporabljati skrajno previdno in močno, močno razredčeno.
Pri eteričnem olju BAZILIKE se svetuje uporaba krajši čas, v zelo skromni koncentraciji (močno razredčeno).
BAZILIKA – BIO eterično olje je na voljo tudi v prodajalnah in spletni trgovini Sanolabor in baitris.si.
Splošna navodila za pravilno uporabo arom:
Bio arom nikoli ne dodajamo neposredno v jedi in napitke. Vedno jih najprej razredčimo v izbranem mediju. Kot medij lahko uporabimo npr.: sirup agave, med, olivno olje, smetano, skuto, mandljevo olje, …. Eterična olja vedno uporabljamo pazljivo in po kapljicah – 1-2 kapljici v ustrezni medij, da ne predoziramo. Arome primešamo vedno na koncu, preden dokončamo jed ali testo. Pri peki v pečici se majhen del arome, zaradi vročine, izgubi, zato v receptih za maso testa od 0,5 do 1 kg dodajte 5 – 6 kapljic arome.
Splošna navodila za uporabo eteričnih olj:
Za uporabo v kulinariki: razredčiti v razmerju 1 : 1000 (1 g arome na 1kg osnove).
- v 200 ml olivnega olja dodajte 1 kapljico arome,
dobro premešajte in eno čajno žličko te mešanice dodajte k jedi (solata, sredozemske jedi).
Uporabljajte zelo skromno!
Za uporabo v kozmetiki:
v osnovno olje, na primer mandljevo olje, dodajte največ do 0,005 % eteričnega olja, premešajte in uporabite za masažo telesa.
Aromaterapija v prostoru:
v izparilnik z vodo dodajte 3 – 4 kapljic eteričnega olja
OPOZORILO:
Vsa eterična olja in arome so koncentrati, zato jih pred uporabo vedno razredčite. Hranite v temnem, na hladnem in dobro zaprte! Hranite jih izven dosega otrok! Pazite na oči in sluznico! Nosečnicam se odsvetuje uporaba, v vse namene. Pred morebitno uporabo naj se posvetujejo s svojim zdravnikom ali farmacevtom.
Literatura/uporabljeni viri:
- Autorenkollektiv, Römpp Online, Georg Thieme Verlag Stuttgart, www.römpp-online.de, 2012.
- D. Martinetz, R. Hartwig, Taschenbuch der Riechstoffe, Verlag Harri Deutsch Frankfurt/M, 1998
- E. Keller, Aromatherapie, Ullstein Buchverlage GmbH Berlin, 2006.
- E. Zimmermann, Aromatherapie für Pflege- und Heilberufe, Haug Verlag Stuttgart, 2018.
- C. Maxwell-Hudson, Aromatska terapija in masaže, Domus 1995
- A. Meyer, Lexikon der Dufte, Akademie der Dufte. 1991