CategoriesEkološka eterična olja Esence

ROŽMARIN za dober spomin

Rožmarin - ESENCA TEDNA

ROŽMARIN za dober spomin …

»Če se po jutru pozna dan, potem ga je dobro začeti z rožmarinom. V njem je energija prebujanja, ki predrami vsa naša čutila, zato je tudi bližnjica do tega, da čim prej pridemo k sebi, ko imamo občutek da smo nekje izgubili del sebe.« (ŠČEPEC REŠITVE, Zamolčane zdravilne moči začimb, 2014, 202)

Rožmarin je zimzelen grm ki ga najdemo predvsem v Sredozemlju, saj potrebuje veliko sonca in toplote. Za zdravilno zelišče je veljal že v starih časih, zato ni smel manjkati v nobenem domu. Rožmarin je vsestransko uporaben saj mu pripisujejo mnoge pozitivne in dobrodejne učinke. Rožmarin ima pozitiven vpliv na ŽIVČEVJE (krepitev in pomiritev živcev, pomaga pri občutkih strahu, nespečnosti in živčno pogojenih glavobolih, slovi po tem da izboljšuje spomin, v aromaterapiji hitro zbudi čute in zbistri um), na SRCE IN OŽILJE (aktivira srce in krvni obtok, pomaga pri nizkem krvnem tlaku in mrzlih nogah ter rokah), na PREBAVO ( učinkuje pri prebavnih motnjah, vetrovih in blažjih prebavnih krčih), kot ANTIOKSIDANT (rožmarinska kislina, karnozolnakislina in flavoni so dokazano dobri antioksidanti), …

Več objavljenih raziskav priča o tem, da ima ROŽMARIN izredno dobro protibakterijsko, protiglivično in protivirusno delovanje.

Rožmarin ima grenek, trpek in nekoliko pekoč okus. Deluje toplo in krepčilno, vendar je zelo močan, zato pri uporabi nikakor ne smemo pretiravati. Pozor! Za nosečnice in otroke do 6. leta se uporaba eteričnega olja rožmarina močno odsvetuje.

Eterično olje rožmarina se pogosto uporablja v masažnih oljih za toniziranje mišic in proti utrujenosti. Čisto enostavno, pa si masažno olje z rožmarinom pripravimo kar doma.

RECEPT: na 100 ml osnovnega olja (mandljevo, olivno, …) dodajte do 3 ml naravnega eteričnega olja rožmarina, kar je nekje od 50 do max. 60 kapljic. Naravnega eteričnega olja rožmarina nikakor ne uporabljajte nerazredčenega!

Rožmarin se dobro ujema s pomarančo, limeto, sivko, cimetom ali ingverjem, pa tudi z meto, origanom, žajbljem ali timijanom. 

Še več informaciji o rožmarinu in zamolčanih zdravilnih moči ostalih začimb pa si lahko poiščeš v knjigi ŠČEPEC REŠITVE avtoric Sanje Lončar, Sabine Topolovec, Marije Kočevar in Nadje Baćac.