Ni na zalogi

Aromatrip® NAGELJNOVE ŽBICE BIO eterično olje 15 ml – KRAJŠI ROK UPORABE

5.69

Eterično olje nageljnove žbice prinaša energijo, dinamiko ter toplino. Ima močan in začinjen sladek vonj, ki se pogosto uporablja v zimski sezoni še zlasti v prazničnih dneh.

Ni na zalogi

Šifra: 3830013770631-ROK Kategoriji: , Oznaki: ,

NAGELJNOVE ŽBICE ekološko eterično olje

Primerno za uživanje – BIO arome.

Eterično olje nageljnove žbice prinaša energijo, dinamiko ter toplino. Ima močan in začinjen sladek vonj, ki ga pogosto povezujemo s prazniki in zimskim časom. Med drugim pomaga pri duševni utrujenosti, stresu in nespečnosti.

AROMATRIP ekološko olje nageljnove žbice – klinčki je primerno za uporabo v fitoterapiji, aromaterpiji, v kulinariki ali v kozmetiki.

ROK UPORABE: 11.4.2024

SI-EKO-001

SI-EKO-001

Kmetijstvo izven EU.

Eugenia caryophyllata

Eterično olje nageljnove žbice – klinčki, se pridobiva s parno destilacijo posušenih in zdrobljenih stebel cvetnih popkov. Donos je približno 6 %.

Šri Lanka

15 ml

Aromatrip® NAGELJNOVE ŽBICE (klinčki) - BIO eterično olje 15 ml

Drevo klinčevca, kjer rastejo nageljnove žbice  (Eugenia caryophyllus, Syzygium aromaticum) je rastlina iz rodu Syzygium, ki spada v družino mirt (Myrtaceae). Nageljnove žbice izvirajo iz otokov začimb –  Moluških otokov. Drevo ima piramidalno rast in zraste do višine 20 metrov. Lubje je gladko in rumenkasto sive barve. Usnjati listi so nasprotno nameščeni na 3 cm dolgem peclju. Listi so približno 8 cm dolgi in 3 cm široki, podolgovati, eliptični, celi in sijoče zeleni. Cvetovi so razporejeni v končne tro-krake vilice. Cvetna osnova ima veliko število oljnih žlez. Iz cvetov se razvije sivorjava jagoda z podolgovatim semenom.

Eterično olje nageljnove žbice je brezbarvna do rumena tekočina, ki sčasoma potemni, zaradi evgenola, ki je glavna sestavina tega aromatičnega olja. Ima značilen pikantno sladkast vonj. Glavna sestavina evgenol predstavlja kar med 85% in 97 % sestave, metil evgenol je prisoten v nižjih koncentracijah ( 0,1 – 0,3 %).

01.

Uporaba v naravni medicini /fitoterapiji/ farmaciji:

Eterično olje nageljnovih žbic se lahko uporablja kot domače zdravilo za okužbe v ustih, pri zobobolu in slabem zadahu. Zato ga pogosto najdemo v zobnih pastah ali ustni vodi. Cenjeno je kot olje za odganjanje žuželk in mrčesa v poletnih mesecih. Zaradi svojih razkuževalnih lastnosti se uporablja tudi kot ena izmed sestavin v kremah in mazilih za vneto kožo ali pri manjših površinskih poškodbah. 

02.

Uporaba v aromaterapiji:

V aromaterapiji velja, da olje nageljnovih žbic deluje spodbudno pri duševni otopelosti, prežene utrujenost in brezvoljnost ter naredi prostor za koncentracijo, toplino in nov zagon. Pomaga pri stresu, nespečnosti, tesnobi, ter kronični utrujenosti. Zaradi svojih krepilnih lastnosti je kot dišava za prostor koristna ljudem s slabo konstitucijo. 

Nageljnove žbice lahko kombiniramo z eteričnimi olji poprove mete, pomaranče, limone, grenivke, rožmarina in bazilike.

03.

Uporaba v kozmetiki:

V kozmetiki se eterično olje nageljnovih žbic uporablja pri poškodovani, razdraženi koži, za nego mozoljaste in mastne kože, zaradi antiseptičnega učinka dobro obnese tudi kot sestavina mila. S pomočjo masaž ali kopeli, lahko pomaga sprostiti neprijetne občutke ali utrujenost v mišicah in sklepih.

Ker lahko povzroči draženje kože in preobčutljivost, se mora v izdelkih za nego kože močno razredčiti. Njegova vsebnost naj ne bi presegala  0,1%.

04.

Uporaba v kulinariki:

Eterično olje nageljnovih žbic se kot aroma zaradi intenzivnega okusa in vonja redko uporablja pri pripravi hrane in pijač. Priljubljeno je predvsem v azijski in indijski kuhinji. V azijskih kulturah so nageljnove žbice znane kot sestavina karija in drugih mešanic začimb.

V Evropi povezujemo olje nageljnove žbice povezujemo predvsem z božičnim časom. Nageljnove žbice uporabljamo v kuhanem vinu in božičnih piškotih. Dobro se ujema z aromo pomaranče, mandarine in vanilje. Uporabljati jo je potrebno zmerno!

NAGELJNOVE ŽBICE – BIO eterično olje je na voljo tudi v prodajalnah in spletni trgovini Sanolabor, poslovalnicah in spletni trgovini Tosama in na baitris.si.
Aromatrip® NAGELJNOVE ŽBICE (klinčki) - BIO eterično olje 15 ml

Splošna navodila za pravilno uporabo arom:

Bio arom nikoli ne dodajamo neposredno v jedi in napitke. Vedno jih najprej razredčimo v izbranem mediju. Kot medij lahko uporabimo npr.: sirup agave, med, olivno olje, smetano, skuto, mandljevo olje, …. Eterična olja vedno uporabljamo pazljivo in po kapljicah – 1-2 kapljici v ustrezni medij, da ne predoziramo. Arome primešamo vedno na koncu, preden dokončamo jed ali testo. Pri peki v pečici se majhen del arome, zaradi vročine, izgubi, zato v receptih za maso testa od 0,5 do 1 kg dodajte 4 – 5 kapljic arome.

Navodila za uporabo eteričnega olja nageljnovih žbic:

Za uporabo v kulinariki: razredčiti v razmerju 1 : 1000 (1 g arome na 1kg osnove).

 • Kuhano vino: v 500 ml vroče tekočine (kuhano vino, sok ali čaj) dodajte  eno žlico agavinega sirupa (ali medu) z eno kapljico arome nageljnovih žbic in tremi kapljicami arome pomaranče in dobro premešajte.  Po aromatiziranju ne segrevajte več!

 • Peka božičnih slaščic: v osnovno maso (0,5 – 1 kg) na koncu primešajte 1-2 kapljici arome nageljnovih žbic in 3- 4 kapljice arome pomaranče in pecite v pečici.

Uporabljajte zmerno! 

Za uporabo v kozmetiki:

V 50 ml mandljevega olja dodajte 3 kapljice olja nageljnovih žbic. Olje pred vtiranjem v kožo ali masažo malce pogrejte v dlaneh. Pazite na oči in sluznico!

Aromaterapija v prostoru:

v difuzor ali izparilnik z vodo dodajte 3 – 4 kapljice eteričnega olja nageljnovih žbic. 

OPOZORILO:

Vsa eterična olja in arome so koncentrati, zato jih pred uporabo vedno razredčite. Hranite v temnem, na hladnem in dobro zaprte! Hranite jih izven dosega otrok! Pazite na oči in sluznico! Nosečnicam se odsvetuje uporaba, v vse namene. Pred morebitno uporabo naj se posvetujejo s svojim zdravnikom ali farmacevtom.

Olje NI primerno za dojenčke, malčke in nosečnice. Odsvetuje se ljudem z motnjami pri strjevanja krvi, pa tudi med jemanjem heparina ali aspirina.

 

 
Literatura/uporabljeni viri:
 • Autorenkollektiv, Römpp Online, Georg Thieme Verlag Stuttgart, www.römpp-online.de, 2012.
 • D. Martinetz, R. Hartwig, Taschenbuch der Riechstoffe, Verlag Harri Deutsch Frankfurt/M, 1998
 • E. Keller, Aromatherapie, Ullstein Buchverlage GmbH Berlin, 2006.
 • E. Zimmermann, Aromatherapie für Pflege- und Heilberufe, Haug Verlag Stuttgart, 2018.
 • C. Maxwell-Hudson, Aromatska terapija in masaže, Domus 1995
 • A. Meyer, Lexikon der Dufte, Akademie der Dufte. 1991

Eugenia caryophyllus

Vsa eterična olja in arome so koncentrati, zato jih pred uporabo vedno razredčite. Izogibajte se stiku z očmi in sluznico. Hranite v temnem in hladnem prostoru ter dobro zaprte! Hranite jih izven dosega otrok, še posebej mlajših od 8 let! Niso namenjena za uporabo med nosečnostjo ali dojenjem, zato se nosečnicam odsvetuje uporaba, v vse namene. Pred morebitno uporabo naj se posvetujejo s svojim zdravnikom ali farmacevtom. Izdelka na kožo nikoli ne nanašajte v čisti obliki. Izdelek uživajte oralno le pod pogojem, da je ustrezno razredčen. V primeru neprimernega zaužitja se posvetujte z zdravnikom. Pred uporabo določenega eteričnega olja ali arome naredite test preobčutljivosti na dotično olje – manjšo količino nanesite na kožo in počakajte na reakcijo. V primeru, morebitne reakcije ali draženja, takoj prenehajte z uporabo. V kolikor se odločite za uporabo eteričnih olj pri otrocih, morate biti pri tem še posebej previdni. Informacije, ki jih najdete v opisih na tej spletni strani, v nobenem primeru ne nadomeščajo zdravniškega mnenja ali mnenja drugih zdravstvenih delavcev, ki so ustrezno usposobljeni za izvajanje tega poklica in ne smejo predstavljati osnove za sprejemanje odločitev, povezanih z zdravjem, morebitnimi zdravstvenimi terapijami ali jemanjem zdravil. V primeru visokega krvnega tlaka, epilepsije, okvare jeter, ali drugih resnih bolezenskih diagnoz, se pred uporabo eteričnih olj vedno posvetujte s strokovnjakom. Pri sočasni uporabi eteričnih olj ali arom z zdravili preverite medsebojne vplive, saj lahko eterična olja povečajo, zmanjšajo ali spremenijo učinek nekaterih zdravil. Po rokovanju s čistimi, nerazredčenimi eteričnimi olji si je potrebno temeljito umiti in sprati roke. Eterična olja in arome v nobenem primeru ne nadomeščajo uravnotežene prehrane ter aktivnega in zdravega življenjskega sloga.

Možnost plačil v spletni trgovini:

 • s plačilom po povzetju: naročeno blago plačate kurirju dostavne službe GLS, ki vam bo vročil blago na naslovu, ki ste ga navedli za kraj prevzema z gotovino ali kartico. Znesek vašega nakupa je naveden ob naročilu v spletni trgovini. Kurir vam bo dodatno zaračunal še provizijo. Pred dostavo blaga boste obveščeni s strani GLSja po e-pošti ali telefonu glede datuma in časa dostave. V kolikor na izbranem naslovu ni nikogar doma, vas bo kurir obvestil na kateri nadomestni lokaciji lahko prevzamete svoje blago. Po preteku skrajnega roka za prevzem se pošiljka vrne pošiljatelju – na sedež podjetja.
 • s plačilom po predračunu: na transakcijski račun podjetja Baitris d.o.o. (kupec ne plača provizije za vplačnino),
 • s plačilom preko storitve PAYPAL: na račun podjetja Baitris d.o.o. (kupec ne plača provizije za vplačnino). Po oddaji naročila vas stran samodejno preusmeri na Paypalov vmesnik za plačilo. Po uspešno izvedeni transakciji na e-mail prejmete potrditev naročila. Sistem vam omogoča hitro in varno plačilo z uporabo vašega Paypal računa.,
 • plačilo s kreditnimi/debetnimi karticami Mastercard, Maestro, Visa, Visa Electron itd. (kupec ne plača provizije za vplačnino). Plačevanje s kreditnimi karticami zagotavlja aplikacija Stripe Inc., San Francisco, CA94103 USA. Vsi vpisani podatki so kriptirani in nam niso dostopni. Po uspešno izvedeni transakciji, na e-mail prejmete potrditev naročila.

Ne glede na izbran način plačila boste račun za nakup prejeli skupaj z izdelki ob dostavi paketa.

Možnosti in strošek dostave v spletni trgovini:

Vsa odposlana naročila iz spletne trgovine Aromatrip.si dostavlja dostavna služba GLS. Strošek dostave je enoten za vso Slovenijo in znaša 4,37€. Za spletno naročilo nad 39,00€ je dostava brezplačna (na blagajni se pri dostavi izpiše *BREZPLAČNA POŠTNINA*).