Na zalogi

Aromatrip® TIMIJAN – BIO eterično olje 15 ml

16.95

Eterično olje timijana ima močan in intenziven zeliščen vonj, ki aktivira, krepi in spodbuja. Zaradi svojih lastnosti, med drugim, blagodejno vpliva na imunski sistem in je dobrodošla pomoč pri težavah z dihali, zato je nepogrešljivo v času prehladov in virusov.

Šifra: 3830013770877 Kategorija: Oznaki: ,

TIMIJAN ekološko eterično olje

Primerno za uživanje – BIO arome.
CT timol

Eterično olje timijana ima močan in intenziven zeliščen vonj, ki aktivira, krepi in spodbuja. Zaradi svojih lastnosti, med drugim, blagodejno vpliva na imunski sistem in je dobrodošla pomoč pri težavah z dihali.

Pogosto ga najdemo v kozmetičnih izdelkih kot so pripravki proti izpadanju las in v anticelulitnih izdelkih. Kot aroma se timijan običajno uporablja v mediteranskih jedeh. Olje timijana je potrebno uporabljati previdno in v majhnih količinah, saj je zelo močno in intenzivno. Vonj se ujema z olji limone, sivke, bora, bergamotke in rožmarina.

AROMATRIP ekološko olje je primerno za uporabo v fitoterapiji, aromaterpiji, v kulinariki ali v kozmetiki.

SI-EKO-001

SI-EKO-001

Kmetijstvo EU.

Thymus Vulgaris

Olje timijana se pridobiva s parno destilacijo posušenih cvetov. Donos znaša okrog 2%.

Španija

15 ml

Aromatrip® ANTISTRES - BIO mešanica eteričnih olj 15 ml

Timijan (Thymus Vulgaris) poznan tudi kot vrtni timijan ali materina dušica je nizek grm, ki v višino zraste nekje do 40 cm, v širino pa do 35 cm. Goste vejice so pokrite z gladkimi, suličastimi lističi, temno do sivo zelene barve. Mali, številni cvetovi  so bele do svetlo vijolične barve in cvetijo od maja do junija. Za vzgojo precej nezahtevna rastlina izvira iz Mediteranana zato ji seveda ustreza suh prostor z veliko sonca. 

Eterično olje timijana Thymus Vulgaris je svetlo rumena tekočina, z značilnim zeliščnim, rahlo citrusnim vonjem. Glavne aktivne sestavine so predvsem thymol ki sestavlja več kot 40% eteričnega olja, p-Cymene in terpinen.

01.

Uporaba v naravni medicini /fitoterapiji/ farmaciji:

Eterično olje timijana je poznano po izrazitih antiseptičnih, protivnetnih in antispazmodičnih lastnostih zato je zelo koristno zlasti v času prehladov, viroz in gripe. Pogosto se uporablja za krepitev imunskega sistema, pri težavah z dihali in lajšanju izkašljevanja.

02.

Uporaba v aromaterapiji:

Aromaterapija pozna organsko olje timijana kot zelo stimulativno, močno aromatično in krepilno, podporno olje, zlasti v času šibkosti, izgorelosti ali dlje trajajočih težav ki nas izčrpajo. Poleg tega ima timijan še ugoden vpliv na koncentracijo, še posebej pri delu, ki zahteva veliko intenzivnega razmišljanja. Najlepše harmonizira z olji bergamotke in limone.

03.

Uporaba v kozmetiki:

V kozmetični industriji olje timijana KT timol ni najbolj priljubljeno, saj ima zelo močno in ostro aromo. Najdemo ga sicer v nekaterih anticelulitnih izdelkih, zaradi lastnosti da lahko pomaga pri pospeševanju izločanja odvečne vode in škodljivih snovi iz telesa, ter v šamponih in izdelkih proti izpadanju las.

04.

Uporaba v kulinariki:

Timijan se v kulinariki običajno uporablja v mediteranskih jedeh. Razredčimo jih v razmerju 1: 1000, to pomeni 1 gram (ml) arome na 1 kilogram (l) hrane.

Pri eteričnem olju TIMIJANA KT timol se svetuje uporaba krajši čas, v skromni koncentraciji (močno razredčeno). 

TIMIJAN – BIO eterično olje je na voljo tudi v prodajalnah in spletni trgovini Sanolabor, poslovalnicah in spletni trgovini Tosama in baitris.si.

Aromatrip® ANTISTRES - BIO mešanica eteričnih olj 15 ml

Splošna navodila za pravilno uporabo arom:

Bio arom nikoli ne dodajamo neposredno v jedi in napitke. Vedno jih najprej razredčimo v izbranem mediju. Kot medij lahko uporabimo npr.: sirup agave, med, olivno olje, smetano, skuto, mandljevo olje, …. Eterična olja vedno uporabljamo pazljivo in po kapljicah – 1-2 kapljici v ustrezni medij, da ne predoziramo. Arome primešamo vedno na koncu, preden dokončamo jed ali testo. Pri peki v pečici se majhen del arome, zaradi vročine, izgubi, zato v receptih za maso testa od 0,5 do 1 kg dodajte 5 – 6 kapljic arome.

Navodila za uporabo eteričnega olja timijana:

Za uporabo v kulinariki: razredčiti v razmerju 1 : 1000 (1 g arome na 1kg osnove).

 • v 100 ml olivnega olja dodajte 1-2 kapljici arome,

  dobro premešajte in eno čajno žličko te mešanice dodajte k jedi (solata, mediteranske jedi).

Uporabljajte skromno!

Za uporabo v kozmetiki:

v osnovno olje, na primer mandljevo olje, dodajte največ do 0,05 %  eteričnega olja, premešajte in uporabite za masažo telesa.

Aromaterapija v prostoru:

v izparilnik z vodo dodajte 3 – 4 kapljic eteričnega olja. 

OPOZORILO:

Vsa eterična olja in arome so koncentrati, zato jih pred uporabo vedno razredčite. Hranite v temnem, na hladnem in dobro zaprte! Hranite jih izven dosega otrok! Pazite na oči in sluznico! Nosečnicam se odsvetuje uporaba, v vse namene. Pred morebitno uporabo naj se posvetujejo s svojim zdravnikom ali farmacevtom.

 
Literatura/uporabljeni viri:
 • Autorenkollektiv, Römpp Online, Georg Thieme Verlag Stuttgart, www.römpp-online.de, 2012.
 • D. Martinetz, R. Hartwig, Taschenbuch der Riechstoffe, Verlag Harri Deutsch Frankfurt/M, 1998
 • E. Keller, Aromatherapie, Ullstein Buchverlage GmbH Berlin, 2006.
 • E. Zimmermann, Aromatherapie für Pflege- und Heilberufe, Haug Verlag Stuttgart, 2018.
 • C. Maxwell-Hudson, Aromatska terapija in masaže, Domus 1995
 • A. Meyer, Lexikon der Dufte, Akademie der Dufte. 1991

Thymus Vulgaris

Vsa eterična olja in arome so koncentrati, zato jih pred uporabo vedno razredčite. Izogibajte se stiku z očmi in sluznico. Hranite v temnem in hladnem prostoru ter dobro zaprte! Hranite jih izven dosega otrok, še posebej mlajših od 8 let! Niso namenjena za uporabo med nosečnostjo ali dojenjem, zato se nosečnicam odsvetuje uporaba, v vse namene. Pred morebitno uporabo naj se posvetujejo s svojim zdravnikom ali farmacevtom. Izdelka na kožo nikoli ne nanašajte v čisti obliki. Izdelek uživajte oralno le pod pogojem, da je ustrezno razredčen. V primeru neprimernega zaužitja se posvetujte z zdravnikom. Pred uporabo določenega eteričnega olja ali arome naredite test preobčutljivosti na dotično olje – manjšo količino nanesite na kožo in počakajte na reakcijo. V primeru, morebitne reakcije ali draženja, takoj prenehajte z uporabo. V kolikor se odločite za uporabo eteričnih olj pri otrocih, morate biti pri tem še posebej previdni. Informacije, ki jih najdete v opisih na tej spletni strani, v nobenem primeru ne nadomeščajo zdravniškega mnenja ali mnenja drugih zdravstvenih delavcev, ki so ustrezno usposobljeni za izvajanje tega poklica in ne smejo predstavljati osnove za sprejemanje odločitev, povezanih z zdravjem, morebitnimi zdravstvenimi terapijami ali jemanjem zdravil. V primeru visokega krvnega tlaka, epilepsije, okvare jeter, ali drugih resnih bolezenskih diagnoz, se pred uporabo eteričnih olj vedno posvetujte s strokovnjakom. Pri sočasni uporabi eteričnih olj ali arom z zdravili preverite medsebojne vplive, saj lahko eterična olja povečajo, zmanjšajo ali spremenijo učinek nekaterih zdravil. Po rokovanju s čistimi, nerazredčenimi eteričnimi olji si je potrebno temeljito umiti in sprati roke. Eterična olja in arome v nobenem primeru ne nadomeščajo uravnotežene prehrane ter aktivnega in zdravega življenjskega sloga.

Možnost plačil v spletni trgovini:

 • s plačilom po povzetju: naročeno blago plačate kurirju dostavne službe GLS, ki vam bo vročil blago na naslovu, ki ste ga navedli za kraj prevzema z gotovino ali kartico. Znesek vašega nakupa je naveden ob naročilu v spletni trgovini. Kurir vam bo dodatno zaračunal še provizijo. Pred dostavo blaga boste obveščeni s strani GLSja po e-pošti ali telefonu glede datuma in časa dostave. V kolikor na izbranem naslovu ni nikogar doma, vas bo kurir obvestil na kateri nadomestni lokaciji lahko prevzamete svoje blago. Po preteku skrajnega roka za prevzem se pošiljka vrne pošiljatelju – na sedež podjetja.
 • s plačilom po predračunu: na transakcijski račun podjetja Baitris d.o.o. (kupec ne plača provizije za vplačnino),
 • s plačilom preko storitve PAYPAL: na račun podjetja Baitris d.o.o. (kupec ne plača provizije za vplačnino). Po oddaji naročila vas stran samodejno preusmeri na Paypalov vmesnik za plačilo. Po uspešno izvedeni transakciji na e-mail prejmete potrditev naročila. Sistem vam omogoča hitro in varno plačilo z uporabo vašega Paypal računa.,
 • plačilo s kreditnimi/debetnimi karticami Mastercard, Maestro, Visa, Visa Electron itd. (kupec ne plača provizije za vplačnino). Plačevanje s kreditnimi karticami zagotavlja aplikacija Stripe Inc., San Francisco, CA94103 USA. Vsi vpisani podatki so kriptirani in nam niso dostopni. Po uspešno izvedeni transakciji, na e-mail prejmete potrditev naročila.

Ne glede na izbran način plačila boste račun za nakup prejeli skupaj z izdelki ob dostavi paketa.

Možnosti in strošek dostave v spletni trgovini:

Vsa odposlana naročila iz spletne trgovine Aromatrip.si dostavlja dostavna služba GLS. Strošek dostave je enoten za vso Slovenijo in znaša 4,37€. Za spletno naročilo nad 39,00€ je dostava brezplačna (na blagajni se pri dostavi izpiše *BREZPLAČNA POŠTNINA*).