AROMATRIP set eteričnih olj pomaranča, limona, rožmarin
Primerno za uživanje – BIO arome.
AROMATRIP® Set eteričnih olj je lahko tudi čudovito darilo za naše najdražje.
Eterično olje sladke pomaranče ima sladek, sadni vonj, ki spodbuja, motivira, in preganja tesnobo. Zaradi prijetnega vonja in vseh blagodejnih lastnosti je olje pomaranče eno izmed najbolj priljubljenih.
Olje limone s svojim osvežujočim vonjem pomaga pri koncentraciji, prinaša vedrino in očisti prostor, rožmarin pa ima topel zeliščni vonj ki poživlja, krepi in bistri um.

SI-EKO-001
Kmetijstvo EU in Kmetijstvo izven EU.
- Botanično ime:
Citrus Limon
Citrus aurantium dulcis
Rosmarinus officinalis
- Postopek pridobivanja:
Olje pomaranče in limone pridobivamo s hladnim stiskanjem lupin, eterično olje romžarina pa z destilacijo listov in vejic.
- Poreklo:
Španija, Mehika in Tunis
- Vsebina:
3 x 15 ml


- RASTLINA
LIMONA – zimzeleno drevo, ki izhaja iz južne Himalaje, in doseže višino do 6 m. Ima trde, ovalne liste, s cvetovi bele ali roza barve. Idealna lokacija za rast je kamnita površina na žgočem soncu, preveč mrazu ali toplote pa jim ne ustreza. Vrsta citrus limon ima izredno debelo lupino, zato večinoma iz nje pridobivajo vse limonine sokove, na trgu.
POMARANČA – je zimzeleno drevo, ki lahko zraste do 10 m visoko, z listi ovalne oblike. Cvetovi so bele barve in močno dišeči. Današnja območja razširjenosti so Sredozemlje, Brazilija, Mehika in zahodna Indija.
ROŽMARIN – najbolje uspeva na obalnih področjih sredozemskih dežel, kjer razvije svojo bogato aromo. Danes ga gojijo po vsem svetu kot začimbnico. V višino doseže med 20 cm in 2 m. Veje so rjave in pokončne. Ozki, 10 do 40 mm dolgi listi imajo med 1,5 in 3 mm. Svetlo modri, roza ali beli cvetovi se lahko oblikujejo vse leto.
- ETERIČNO OLJE
Eterično olje limona je svetlo rumena do zelenkasto
rumena tekočina, z značilnim prijetno citrusnim, svetlim in
sadno svežim vonjem.
Eterično olje pomaranče je rumena do rumeno oranžna ali rjavkasta tekočina. Ima sadno svež prijeten vonj z značilno citrusovo noto. Glavna sestavina z vsebnostjo do 95% je limonen.
Eterično olje rožmarina je brezbarvna do svetlo rumenkasta, včasih zelenkasta tekočina. Ima pikanten, osvežujoč, značilen vonj. Glavni sestavini eteričnega olja rožmarina so 1,8- cineol, izomeri bora in kafra.
01.
Uporaba v naravni medicini /fitoterapiji/ farmaciji:
V naravni medicini naj bi olje limone podpiralo imunski sistem in krepilo telesno odpornost.
Olju pomaranče pripisujemo regenerativne lastnosti in blagodejni učinek na cirkulacijo. V in vitro raziskavah so mu dokazali tudi antioksidativno, protiglivno in protibakterijsko delovanje.
Rožmarin je cenjen kot »zel, ki pomaga slabemu spominu in poživi čute«, poleg tega pa ugodno deluje na prekrvitev.
02.
Uporaba v aromaterapiji:
Vonj limone aktivira, spodbuja koncentracijo, izboljša razpoloženje in prežene utrujenost ter slabo voljo, pri obupanosti, potrtosti in šibkosti. Olje limone je primerno tudi za čiščenje zraka v prostoru, ujema se s timijanom, rožmarinom in poprovo meto.
Pomaranča širi ogrevalno vzdušje in prinaša veselje. Priljubljena je pri otrocih.
Dobro se ujema: s cimetom, nageljnovimi žbicami, vaniljo, meliso, neroli, ylangom, bosvelijo ter cipreso.
Poživljajoč vonj eteričnega olja rožmarina aktivira in spodbuja, v aromaterapiji se uporablja pri splošni slabi koncentraciji in šibkosti. Ujema se zz baziliko, sivko, bergamotko, borom, limono, pomarančo in limonsko travo.
03.
Uporaba v kozmetiki:
Vsa tri olja se pogosto uporabljajo tudi v kozmetičnih in negovalnih izdelkih. Eterično olje limone najdemo v izdelkih za nego las in proti prhljaju, v izdelkih proti celulitu in v izdelkih za nego nečiste in mastne kože. Olje rožmarina pogosto prepoznamo v dezodorantih, milih in šamponih, olje pomaranče pa v negovalnih izdelkh za nego vnete, poškodovane kože, v zdelkih proti celulitu in v gelih za tuširanje.
04.
Uporaba v kulinariki:
Olje limona se uporablja pri ustvarjanju okusnih živil, kot so torte, sladice, prelivi ali ribje jedi in osvežilne pijače, na primer limonade in koktajli, olje sladke pomaranče za aromatiziranje slaščic, alkoholnih in brezalkoholnih pijač ter pekovskih izdelkov, eterično olje rožmarina pa za začinjanje in aromatiziranje sredozemskih jedi.
AROMATRIP® – BIO eterična olja so na voljo tudi v prodajalnah in spletni trgovini Sanolabor, poslovalnicah in spletni trgovini Tosama in baitris.si.

Splošna navodila za pravilno uporabo arom:
Bio arom nikoli ne dodajamo neposredno v jedi in napitke. Vedno jih najprej razredčimo v izbranem mediju. Kot medij lahko uporabimo npr.: sirup agave, med, olivno olje, smetano, skuto, mandljevo olje, …. Eterična olja vedno uporabljamo pazljivo in po kapljicah – 1-2 kapljici v ustrezni medij, da ne predoziramo. Arome primešamo vedno na koncu, preden dokončamo jed ali testo. Pri peki v pečici se majhen del arome, zaradi vročine, izgubi, zato v receptih za maso testa od 0,5 do 1 kg dodajte 5 – 6 kapljic arome.
Navodila za uporabo:
Za uporabo v kulinariki:
Za uporabo v kulinariki: razredčiti v razmerju 1 : 1000 (1 g arome na 1kg osnove).
Uporabljajte zmerno! Ni primerno za dojenčke, malčke, male otroke in nosečnice.
Za uporabo v kozmetiki:
v 100 ml osnovnega olja (npr. mandlevo) dodajte 5 – 6 kapljic eteričnega olja, premešajte in uporabite za masažo telesa/sklepov.
Aromaterapija v prostoru:
v difuzor ali izparilnik z vodo dodajte 5 – 6 kapljic eteričnega olja.
OPOZORILO:
Vsa eterična olja in arome so koncentrati, zato jih pred uporabo vedno razredčite. Hranite v temnem, na hladnem in dobro zaprte! Hranite jih izven dosega otrok! Pazite na oči in sluznico! Nosečnicam se odsvetuje uporaba, v vse namene. Pred morebitno uporabo naj se posvetujejo s svojim zdravnikom ali farmacevtom.
Literatura/uporabljeni viri:
- Autorenkollektiv, Römpp Online, Georg Thieme Verlag Stuttgart, www.römpp-online.de, 2012.
- D. Martinetz, R. Hartwig, Taschenbuch der Riechstoffe, Verlag Harri Deutsch Frankfurt/M, 1998
- E. Keller, Aromatherapie, Ullstein Buchverlage GmbH Berlin, 2006.
- E. Zimmermann, Aromatherapie für Pflege- und Heilberufe, Haug Verlag Stuttgart, 2018.
- C. Maxwell-Hudson, Aromatska terapija in masaže, Domus 1995
- A. Meyer, Lexikon der Dufte, Akademie der Dufte. 1991